Matematik

Gætte en formel

04. september 2013 af Sihansen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal gætte en formel for 

an = 1/(1*2)+1/(2*3)+1/(3*4)+...+1/(n*(n+1))

og bevise min formodning. 
Det der med at gætte en formel kan jeg slet ikke komme i gang med. Er der nogen, der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Bemærk, at leddet 1/(n·(n+1)) kan skrives

1/(n·(n+1)) = (1/n) - (1/(n+1))

Se på hvad der bliver tilbage når alle leddene lægges sammen på den måde.


Svar #2
04. september 2013 af Sihansen (Slettet)

Ok, så får man 1-1/(n+1), men det går jo galt ved tredje led? 


Svar #3
04. september 2013 af Sihansen (Slettet)

glem ovenstående. 


Svar #4
04. september 2013 af Sihansen (Slettet)

Når man så skal bevise det, så tænker jeg at bruge simpel induktion, men jeg kan ikke få det til at passe. Men det virker lidt som om det er meningen jeg skal  bruge simpel induktion til at vise det. 
Det er klart, at a1 er sand, men jeg har svært ved at vise, at am+1 er sand. Er det mig, der er helt væk eller kan det passe, at am+1 = 1 - 1/(m+2)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. september 2013 af kieslich (Slettet)

rigtigt, altså formlen


Svar #6
04. september 2013 af Sihansen (Slettet)

Men er det sandt? Jeg kan ikke få det til at stemme?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er korrekt. Alle leddene mellem det første og det sidste led i udtrykket for an går ud mod hinanden.

#6

Hvis du vil vise formlen ved induktion, antager du, at formlen er sand for et n, og skal så vise, at den er sand for n+1 .

Opskriv udtrykket for an+1 udtrykt ved an plus et ekstra led, og benyt så at formlen gælder for an . Benyt også omskrivningen i #1.


Svar #8
04. september 2013 af Sihansen (Slettet)

Ja, men hvordan gør jeg det? For hvis jeg antager at a2 er sand, så vil jeg gerne vise at 

1-1/(n+2) = an + 1/(n+1)(n+2), ikk'?


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man antager, at an er sand og får så for an+1 :

an+1 = an + 1/((n+1)(n+2)) = an + 1/(n+1) - 1/(n+2)

                                                = 1 - 1/(n+1) + 1/(n+1) - 1/(n+2)

                                                = 1 - 1/(n+2)  


Skriv et svar til: Gætte en formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.