Matematik

Splitte komplex brøk i reel del og imæginær del.

06. september 2013 af Lars195 (Slettet)

Jeg har denne brøk, som har jeg besvær med at dele op i en reel del og imæginær del..

Har prøvet at regne frem til det, men får altid det forkerte..

Her er mine udregninger (Se vedhæftet) 

 

Vedhæftet fil: Dok1.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2013 af SuneChr

Forlæng brøken med nævnerens kompleks konjugerede for hver af nævnerens to faktorer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. september 2013 af peter lind

Du hae en regnefejl i nævneren nogenlunde mid i udregningerne.

Du skal beregne (100-ω2)2.  Ved beregningen har du  glemt det dobbelte produkt i kvadreringen af den toleddede størelse. du har også en fortegnsfejl på ω4


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det hedder Real og Imaginær.

Det drejer sig om brøken

z = (ix+10) / ((ix+1)(ix+100)) , hvor x formodes at være reel,

= (10+ix)(1-ix)(100-ix) / ((1+ix)(1-ix)(100+ix)(100-ix))

= (10+ix)(100-101ix-x2) / ((1+x2)(1002+x2))

= (1000 -1010ix -10x2 +100ix -101x2 -ix3) / ((1+x2)(1002+x2))

= (1000 -111x2 +i(-910x+x3)) / ((1+x2)(1002+x2))

dvs

Re(z) = (1000 -111x2 ) / ((1+x2)(1002+x2)) , og

Im(z) = (-910x+x3) / ((1+x2)(1002+x2))


Svar #4
06. september 2013 af Lars195 (Slettet)

Det er vel + 111x???


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der er en fortegnsfejl i #3. Jeg får i stedet

= (1000 -1010ix -10x2 +100ix +101x2 -ix3) / ((1+x2)(1002+x2))

= (1000 +91x2 +i(-910x+x3)) / ((1+x2)(1002+x2))


Svar #6
06. september 2013 af Lars195 (Slettet)

Øhh... Vi er enig med nævneren..
Men tælleren er jeg ikke helt enig med..
 

(ix+10)(x2-101ix+100) = 

ix3 -((101i2x2))+100ix +10x2 - 1010ix + 1000

ix3  -101*(-1)*x2 +100ix + 10x2 - 1010ix +1000

ix3 +101x2 + 100ix+10x2 - 1010ix + 1000

ix3 + 111x2-910ix + 1000

Den virker til at være god nok bare lige bortset fra 


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Den oprindelige brøk er

z = (ix+10) / ((ix+1)(ix+100))

og brøken forlænges nu med nævnerens kompleks konjugerede, hvorved tælleren i den forlængede brøk bliver

(10 + ix) · (1 - ix) · (100 - ix) = (10 + ix) · (100 -101·ix + (-ix)2)

                                         = (10 + ix) · (100 -101·ix - x2)

                                         = 1000 -1010·ix -10·x2 + 100·ix -101·(ix)2 -i·x3

                                         = 1000 - 10·x2 + 101·x2 -910·ix - i·x3

                                         = 1000 + 91·x2 + i·(-910x - x3)

Det er pudsigt, som man kan få lidt forskellige resultater, hver gang man prøver.


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Vi har

(10 + ix) · (1 - ix) · (100 - ix) = 1/(-i)3 · (x-10i) · (x+i) · (x+100i)

                                         = -i · (x-10i) · (x+i) · (x+100i)

Den forlængede tæller er altså 0 for x = -i , +10i og -100i , og for x = 0 fås værdien -i·(-10i)·i·100i = 1000 .

Betragt nu polynomiet

f(x) = 1000 + 91·x2 + i·(-910x - x3) .

Vi har

f(-i) = 1000 -91 -910 +1 = 0

f(10i) = 1000 + 91·(-100) + i·(-910·10i -1000·(-i)) = 1000 -9100 +9100 -1000 = 0

f(-100i) = 1000 + 91·(-10000) + i·(-910·(-100i) - (-100)3·i3) = 1000 -910000 -91000 + 1000000 = 0

og endelig har vi

f(0) = 1000 .

Dermed har vi vist, at de to polynomier -i · (x-10i) · (x+i) · (x+100i) og 1000 + 91·x2 + i·(-910x - x3) stemmer overens for 4 forskellige værdier af x, hvorfor de to polynomier er identiske, altså

(10 + ix) · (1 - ix) · (100 - ix) = 1000 + 91·x2 + i·(-910x - x3)


Skriv et svar til: Splitte komplex brøk i reel del og imæginær del.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.