Matematik

Brug for lidt hjælp for at komme i gang.

10. september 2013 af Annihilate (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har en opgave i form af;    ^ = exponent

(x-3)^2 - 3(x-5)(x-5) = 4(x+1) - 2(x+1)^2 - 2

Jeg har lidt svært ved at begynde på denne opgave, da jeg hurtigt får en andengradsligning og lege med. Er det korrekt at jeg først skal ophæve exponenterne så fx. (x-3)^2 bliver til x^2 - 6x + 9, eller skal jeg gøre det anderledes?

Hvis man første fremgangsmåde er korrekt kommer jeg frem til et underligt resultat som er: x^2 + x = 12.

Håber I kan hjælpe mig, har mange af de her opgaver, så hvis jeg forstår fremgangsmetoden på denne, vil jeg kunne løse resten.


Svar #1
10. september 2013 af Annihilate (Slettet)

Nu tror jeg sku at jeg muligvis har løst den, skriver min fulde fremgangs metode her, og så vil jeg sætte pris på hvis en kunne sige om det er rigtigt eller forkert, og muligvis hvad fejlen er:

(x-3)^2 - 3(x-5)(x-5) = 4(x+1) - 2(x+1)^2 - 2

x^2 - 6x + 9 - 3x + 15(x-5) = 4x + 4 - 2x - 2x - 2 - 2

x^2 - 6x + 9 -3x + 15x - 75 = 4x + 4 - 2x - 2x - 2 - 2

x^2 + 9 - 75 - 4 + 2 +2       = 4x - 2x - 2x + 6x + 3x - 15x

x^2 - 66  = -6x

x^2/6x    = 66

6x          = 66

x            = 66/6

x            = 11


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2013 af SuneChr

(x-3)2 - 3(x-5)(x-5)                  =  4(x+1) - 2(x+1)2 - 2
(x-3)2 - 3(x-5)2                                  =  4(x+1) - 2(x+1)2 - 2
x2 + 9 - 6x - 3(x2 + 25 - 10x)  =  4x +  4 - 2(x2 + 1 + 2x) - 2
x2 + 9 - 6x - 3x2 - 75 + 30 x    =  4x + 4 - 2x2 - 2 - 4x - 2


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven er

(x-3)2 - 3·(x-5)2 = 4(x+1) - 2(x+1)2 -2 . Læg 2(x-3)2 til på hver side:

2(x-3)2 + (x-3)2 - 3·(x-5)2 = 4(x+1) + 2(x-3)2 - 2(x+1)2 -2 , så fås

3·[(x-3)2 - (x-5)2] = 4(x+1) + 2·[(x-3)2 - (x+1)2] -2 , og benyttes en kvadratsætning nu på hver side, fås

3·(x-3+x-5)(x-3-x+5) = 4(x+1) + 2·(x-3+x+1)·(x-3-x-1) -2 , dvs.

3·(2x-8)·2 = 4(x+1) + 2·(2x-2)·(-4) -2 , eller

12x -48 = 4x +4 +16 -16x -2 , eller

24x = 66


Skriv et svar til: Brug for lidt hjælp for at komme i gang.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.