Fysik

Tabt energi??

22. september 2013 af Rezwan9 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har fået nogle tal i min rapport, som ikke giver mening. Vi har lavet et forsøg, hvor vi målte elkedlens vands temperatur hvert 10. sekund, til vandet begyndte at koge. Så har jeg beregnet den tilførte energi med denne formel:

 ΔE = P · Δt     =     2000 Watt · 190 sek.     =     380.000 ≈ 380 kJ

2000 Watt er aflæst på bunden af elkedlen, og er dens effekt. Og det tog 190 sekunder for elkedlen at få vandet til at koge.

Dette er den modtagne energi, som jeg har regnet ud med en anden formel:

ΔE = m · c · ΔT     =     1,790 kg · 4180 J/kg/K · 76,9 ° C     =     575381,18 ≈ 575,38118 kJ

1,790 kg var elkedlens masse med vand i. 4180 er varmefylden for vand, og 76,9 ºC er temperaturforskellen mellem tid slut og tid start.

Så har jeg substraktet den modtagne energi med den tilførte energi. Og det giver ingen mening, for der er tilført mere, end der skulle.

Nogen, der kan hjælpe..?

På forhånd, tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2013 af mathon

Så har jeg subtraheret den modtagne energi fra den tilførte energi. Og det giver ingen mening, for der er tilført mere, end der skulle.

Der afgives altid energi til omgivelserne, hvorfor den tilførte energi er større end den til opvarmningen forbrugte energi, hvilket giver god mening.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2013 af hesch (Slettet)

Den tilførte effekt = 2000W.

Den modtagne effekt = 575381 J / 190 s = 3028W, altså har du en virkningsgrad på 1,5.

Fejlkilder:  Du har vejet kedlen med indhold. En del af de 1,790 kg er derfor plastik med en varmefylde, der er mindre end vands.

Du har målt vandets temperatur hvert 10. sek, men har du foretaget kraftig omrøring ? Hvis ikke ligger der noget koldere vand ude i hjørnerne.


Svar #3
22. september 2013 af Rezwan9 (Slettet)

Hvis jeg nu skal foretage en afvigelsesberegning, hvad er min målte værdi så?

Formlen for den er: (Målte værdi - Tabelværdi) : Tabelværdi • 100 % = Afvigelse i %

Vi har lavet et forsøg, hvor vi målte elkedlens vands temperatur hvert 10. sekund, til vandet begyndte at koge. 

Jeg forstår stadig ikke, hvad min målte værdi helt præcist er. Er det 98,1 ºC, som vi kom op, før vandet begyndte at koge??


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2013 af hesch (Slettet)

#3:  98,1oC er rigtig.

Men din afvigelse er mindst 50%, for virkningsgraden kan ikke være større end 1,0, og som det fremgår af  #2, er den omkring 1,5, ligesom fejlkilderne er angivet her.


Skriv et svar til: Tabt energi??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.