Matematik

Kvartilsæt af ikke-grupperede data

22. september 2013 af HenrietteKristensen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa. 

Jeg har dette datasæt:

50-44-40-40-42-41-39-35-29-39-45-25

Hvordan finder jeg så medianen, 1. kvartil og 3. kvartil?

På forhånd mange, mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2013 af LarsJensen0 (Slettet)

Hej,

har du forstået hvad de tre begreber betyder?

Har du prøvet at stille tallene op i rækkefølge?

Hilsen Lars


Svar #2
22. september 2013 af HenrietteKristensen (Slettet)

Medianen = Det midterste tal

1. kvartil = 25 % eller det midterste tal mellem start og medianen

3. kvartil = 75% eller det midterste tal mellem medianen og slut

Er det korrekt eller har jeg misforstået noget?

Hvad forskel gør det hvis jeg sætter det op i rækkefølge? 

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2013 af LarsJensen0 (Slettet)

Forståelsen af de tre begreber er OK.

Du ser vel nemt at der er forskel på hvilket tal som er det midterste afhængig af om de er ordnet eller ej. I langt de fleste tilfælde er tallene en beskrivelse/observation af virkeligheden, eksempelvis alder. Kig på et klassebillede fra 5 klasse, 20 elever på ca. 10 og en lærer på ca. 60. Hvad hvilken alder er medianalderen? Hvis det på listen, er læreres alder der står i midten, er den 60 (forkert), hvis læreren ikke står i midten, er den 10 (ca.)

Hvis ikke tallene er ordnet, giver det ingen mening at snakke om medianer eller kvartiler.

Hilsen Lars


Svar #4
22. september 2013 af HenrietteKristensen (Slettet)

Okay.. Nu har jeg så sat dem i rækkefølge og udregnet medianen. Hvordan udregner jeg 1 og 3 kvartil, når den ligger mellem to tal?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. september 2013 af Krabasken (Slettet)

Der er 12 tal, så der er ikke noget egentligt midtertal. Du må derfor tage gennemnittet af de to midterste tal for af finde medianen.

De to halvdele er osse et lige antal, så der må du finde 1. og 3. fraktil på samme måde.

Hvad får du så?

:-)


Svar #6
23. september 2013 af HenrietteKristensen (Slettet)

Så får jeg:

1. kvartil: 37

Medianen: 40

3. kvartil: 43

:)


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. september 2013 af Krabasken (Slettet)

- Så har du gjort det rigtige!

:-)


Svar #8
24. september 2013 af HenrietteKristensen (Slettet)

Mange tak for al jeres hjælp ! :))

Skriv et svar til: Kvartilsæt af ikke-grupperede data

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.