Matematik

Ligning

26. september 2013 af Cecillie95 (Slettet)

Formlen siger således:

(delta)s  = (ts - tp) / (1/Vs - 1/Vp

Eksempel. Hvis vp = 8,4 km/s og vs = 4,6 km/s km/s, får vi
(delta)s= ( ts −ts) / (1/4,6 - 1/8,4) = (ts −ts)⋅10,2km/s

Hvordan kommer de frem til tallet 10,2 km/s og hvorfor bliver det pludselig til gange?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Prøv selv at beregne

1 / ((1/vs) - (1/vp)) = vs·vp / (vs - vp)

med de opgivne tal. Det er det tal, som (ts - tp) ganges med. Det reciprokke af reciprokke hastigheder kommer ud som en hastighed.


Svar #2
26. september 2013 af Cecillie95 (Slettet)

Beregningen kan også ses her på side 5 : http://www.emu.dk/gym/miljoe/filer/boelgeudbredelse_ved_jordskaelv.pdf


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, der er ikke noget mystisk i det. Læs forklaringen i #1. Brug en konsistent notation. Man bruger ikke store og små bogstaver i flæng om den samme størrelse.


Svar #4
26. september 2013 af Cecillie95 (Slettet)

#3

Når jeg regner det ud, giver det 10.16 = -10.16 ? 

Kan jeg bare sådan erstatte t- tp i tælleren med 1, og hvorfor? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

10.16 er ikke lig med -10.16 . Udtrykket er

Δs = (ts - tp) / (1/vs - 1/vp) = (ts - tp) · 1 / (1/vs - 1/vp) .

Jeg har foreslået, at du udregner den faktor 1 / (1/vs - 1/vp) , som (ts - tp) skal ganges med, når vp og vs har de angivne størrelser. Gør man det, får man

1 / (1/vs - 1/vp) = 10,17 km/s ,

og dermed er

Δs = (ts - tp) · 10,17 km/s .

Der er heller ikke tale om at erstatte (ts - tp) med 1.


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.