Matematik

Lineær funktioner

26. september 2013 af Birgitpigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Antallet af spilleautomater i Danmark er i perioden 2003-2006 steget. Figuren viser, at
udviklingen med god tilnærmelse kan beskrives ved en lineær funktion

y= a x + b,

hvor x er antal år efter 2003, og y er antal spilleautomater. Det oplyses, at grafen for
denne lineære funktion går gennem punkterne (0, 17 800) og (3, 24 500).

a) Bestem tallet a .
Hvad fortæller tallet a om udviklingen i antallet af spilleautomater?

Skal man her bestemme ligningen for den rette linje? Og hvordan gøres dette? 


b) Bestem antallet af spilleautomater i 2009, hvis udviklingen fortsætter.
I hvilket år vil antallet af spilleautomater overstige 40 000, hvis udviklingen
fortsætter?


Svar #1
26. september 2013 af Birgitpigen (Slettet)

Nemlig, derfra skal man så beregne b ikk'? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2013 af 123434 (Slettet)

a=y^2-y^1/x^2-x^1


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

opgave a)

(x1 , y1) (x2 , y2) hvor,

(0, 17800) og (3, 24500)

a= (y2 - y1)/(x2 -  x1)

Sæt værdierne ind og udregn


Svar #4
26. september 2013 af Birgitpigen (Slettet)

Så 24500-17800/3-0
6700/3

a=2233,3? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Yep godt gået


Svar #6
26. september 2013 af Birgitpigen (Slettet)

Hvordan udregner  jeg så b, derfra? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er forkert notation, og der mangler parenteser. man skriver

a = (y2 - y1) / (x2 - x1)

Lær at bruge redigeringsfaciliteterne.

y^2 betyder y2 , som ikke er det samme som y2 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

#6

Altså disse forskrifter må da, stå i din matematik bog, hvor der også plejer at være et eksempel som man kan gå ud fra o.O

b = y1 - a•x1 = y2- a•x2 


Svar #9
26. september 2013 af Birgitpigen (Slettet)

Problemet er bare et jeg øsnker at forstå det, og ikke gør det ud fra eksemplet i bogen! :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

#9

Lol det er pointen med et eksempel.. At forstå tingene i praktisk

Din x1 = 2006 = 3, x2 =2009 = 6 (for fra 2003-2009 er der gået 6 år)

    a = 2233, 33 

Hvis jeg ikke er gal på den.


Svar #11
26. september 2013 af Birgitpigen (Slettet)

Der står noget med b=y-ax? Men hvad er y så, nu hvor jeg både står med to y-værdier? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Foreskriften for b = y1 - a•x1 = y2 -a•x2

y2 = 24500 og y1 = 17800, så er ikke svære end at sætte værdierne ind i ligningen.


Svar #13
26. september 2013 af Birgitpigen (Slettet)

Jeg er virkelig ked af det, men jeg kan ikke få det til at give mening! 


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

-Vi skal bruge ligning y = ax+b.

-Opgaven siger bestemme antal spilautomater i 2009. Vi ved at y = antal spil automater.

Dvs. y = et eller andet.

-Vi skal bestemme det antal i år 2009. Vi ved x = antal år. Dvs.

y = x og et eller andet.

-Vi kender  a = 2233, 33 for år 2003( den fandt vi i opgave a)) dvs.

y = 2233,33•x+b

-Vi kender også x fordi fra 2003-2009 er der 6 år. Hvorfor 2009, fordi opgaven siger at det er det år vi skal findes antal spil automater :).

y=2233,33•6+b

Nu mangler vi at finde b som findes ved #12


Svar #15
26. september 2013 af Birgitpigen (Slettet)

Og det er dertil jeg sprøger om man kan bruge formlen b=y-ax så den kommer til at se således ud: 

24500-2233,3*3 og b derved bliver 17800,1 

og forskriften y=2233,3x+17800,1? 


Brugbart svar (0)

Svar #16
26. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Hvis vi bruge b=y-ax, har vi b som ubekendt og y som ubekendt ikke?? y ≠ y1 og y ≠y2

Se i #14 hvor jeg har vist y = 2233,33•6+b.

-Vi kender forskriften for b og vi kender y1 og y2 og vi kender x1 og x2  . Dvs.

b = 17800 - 2233,33*0= 24500 - 2233,33*3

    


Brugbart svar (0)

Svar #17
26. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Når man har bestemt a, kan man benytte et af de to opgivne punkter (begge punkter kan bruges) til at bestemme b, som anvist i #12. Vælg for eksempel det første punkt; så er

y1 = a·x1 + b

og dermed

b = y1 - a·x1 .


Brugbart svar (0)

Svar #18
26. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

y = 2233,33*6 + 17800,01

 = 31199,99


Brugbart svar (0)

Svar #19
26. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det simpleste er jo at bruge punktet (0 , 17800) til bestemmelse af b, idet b jo er skæringskoordinaten med y-aksen, altså

b = 17800 ,

a = 6700/3 .


Svar #20
26. september 2013 af Birgitpigen (Slettet)

Okay tak for hjælpen! Stadig forvirret men tror jeg er kommet frem til det rigtige svar!

Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.