Matematik

2 ligninger med 2 ubekendte

27. september 2013 af mott94 (Slettet)

hej folk kan i hjælpe mig med den her med udregninger tak  :)

2x + y = 6

-x -3y = -3


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2013 af PeterValberg

Video om løsningsmetode  [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2013 af peter lind

gang den sidste ligning med 2 og adder resultatet til den første ligning. Resultatet vil være en ligning med den ene ubekendte y


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Der er 3 metoder på at løse ligning med 2 ubekendte. 1.grafisk, 2.lige store koeffiecienters metode, 3.subsitution. Åben din matematik bog, og lad være med at læse den som du læser en roman for så forstår du ikke.

Løsning ved substitution:

Ligning 1: 2x+y = 6

Ligning 2: -x-3y=-3

y=6-2x    isolere y i ligning 1

Ligning 2: -x-3(6-2x)=-3  på y's plads sættes 6-2x

               -x-18+6x=-3

               5x=15

                x = 5    x findes

Ligning1: 2(5)+y=6  x indsættes på x's plads i ligning 1

            10+y=6

          y = -4 y findes


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2013 af LeonhardEuler

#3

Nu findes der flere end de 3 pånævnte. Bl.a. determinantmetoden ...


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man kan også benytte matrixmetoden

A x = b ⇒ x = A-1 b  (hvis A er invertibel) 

dvs

hvoraf

Løsningen i #2 er forkert, da 5x = 15 giver x = 3, ikke x = 5. Ved at gøre prøve, kan man kontrollere, om den fundne løsning er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Tilsyneladende har mange problemer med at substituere korrekt. I simple ligninger som denne er lige store koefficienters metode nok at foretrække

I: 2x + y = 6
II: -x -3y = -3

Gang ligning II med 2:
1:    2x + y = 6
2·II: -2x -6y = -6
--------------------------     Læg nu ligningerne sammen
             -5y = 0
                y = 0

Indsæt i den oprindelige ligning II:

x = 3 - 3y = 3


Skriv et svar til: 2 ligninger med 2 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.