Matematik

Den dobbelt partielle afledede ud fra differentialet

01. oktober 2013 af magth (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.
Jeg sidder og tumler med den her opgave, og kan sgu ikke fatte hvad man skal gøre.

Har prøvet at finde den partielle afledede på alle leder og kanter, syntes jeg, uden at komme til nogle af nedenstående svarmuligheder. Jeg ved dog at svar (1) er det rigtige, men vil meget gerne vide hvorfor.

Opgaven:
Differentialet af en funktion f er
df(x,y) = ye^(xy) dx + xe^(xy) dy
Den dobbelt partielle afledede er:
(1) f_xy = (1 + xy)e^(xy), (2) f_xx = xye^(xy) eller (3) f_yy = xye^(xy) ?
 

Håber i kan hjælpe....


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2013 af Eksperimentalfysikeren

Hver af de tre størrelser er en dobbelt partielt afledet. Samlet sammen får man:

d2f(x,y) = f_xx dx2 + f_xy dy dx + f_yy dy2


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2013 af Erik Morsing (Slettet)

det går nemmest, hvis du differentierer hver led for sig som et produkt, men jeg har ikke regnet det igennem


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. oktober 2013 af peter lind

der gælder ∂f/∂x = y*exy  hvoraf fxx = y*∂exy/∂x = y*x*exy

fxy =  ∂y*exy/∂y = exy(∂y/∂y) +y*∂exy/∂y = ....


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. oktober 2013 af Eksperimentalfysikeren

Jeg har regnet det efter. De tre afledede er regnet korrekt ud.


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er jo oplyst i opgaven, at svar (1) er korrekt. Det skyldes, at differentialet er på formen

df = (∂f/∂x) dx + (∂f/∂y) dy

så man kan aflæse de partielle afledede ∂f/∂x og ∂f/∂y som vist i #3.


Svar #6
01. oktober 2013 af magth (Slettet)

Formulerede mig måske ikke tydeligt nok, men det er kun svar (1) der er det rigtige.
altså fxy = (1+xy)exy .

Er der nogle der kan vise hvordan man kommer frem til det med mellemregninger?


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Som nævnt er alle de tre afledede korrekt, men måske er det kun fxy, der i dit pensum kaldes den dobbelt partielle afledede?

Af udtrykket for differentialet

df(x,y) = yexy dx + xexy dy

aflæser man, at

∂f/∂x = y·exy og at ∂f/∂y = x·exy

Man kan så beregne ∂2f/∂x∂y på to måder:

2f/∂x∂y = ∂/∂y(∂f/∂x) = exy + xyexy = (1+xy)exy ,

eller

2f/∂x∂y = ∂/∂x(∂f/∂y) = exy + yxexy = (1+xy)exy .

De afledede ∂2f/∂x2 og ∂2f/∂y2 er også dobbelt partielle afledede.


Svar #8
02. oktober 2013 af magth (Slettet)

#7

I vores pensum kaldes de alle sammen dobbelt partielle afledede.

Men kan også se, ud fra de regneregler du har givet mig (tak for det!), at (2) og (3) er forkerte, de giver hhv:

fxx = y2 exy og fyy = x2 exy .

fxy er jeg kommet frem til vha. produktreglen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. oktober 2013 af Eksperimentalfysikeren

#8

(2) og (3) er korrekte.

Vi ser på

    fxx =∂(∂f/∂x) /∂x

        = ∂(∂exy/∂x) /∂x

        =∂(yexy)/∂x       Her er y konstant og vi differentierer en funktion, ez, af en funktion z=xy.

        =y ∂exy/∂x        Konstanten y sættes udenfor differentiationen

        =y (yexy)          Igen funktion af funktion

        =y2exy


Brugbart svar (1)

Svar #10
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

... og som trådstarter siger, passer det jo ikke med forslagene (2) og (3) i #0. Derfor er det kun forslaget (1), der er en dobbelt afledet af funktionen, hvis differential er givet i #0.


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. oktober 2013 af Eksperimentalfysikeren

#10

Ups, du har ret. Jeg mente ellers, at jeg havde set det grundigt efter. Godt at der er nogen, der ser efter en gang til.

Mvh

Peter Nærum


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet)

Hej! Jeg har rigtig svært ved at forstå fremgangsmåden i denne her type opgave. Jeg har indtil videre fundet ∂/∂x og ∂/∂y ved at holde hhv. y og x konstant og jeg har fået:

∂/∂x = y3   og   ∂/∂y = 2yx

men når jeg regner dette ud med maple for at tjekke får jeg  ∂/∂y = 2y(xy+1)+y2x hvilket jeg ikke forstår.

Og hvordan kommer man videre herefter? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. oktober 2013 af peter lind

Det må jo være en anden opgave så opret en ny tråd om dette. Vi har ingen mulighed for at besvare spørgsmålet, hvis vi ikke kender opgaven og ikke ved hvad du har gjort


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet)

Er hermed gjort :)

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1395539&goto=1395539#1395539


Skriv et svar til: Den dobbelt partielle afledede ud fra differentialet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.