Fysik

tonelære musik og lyd

03. oktober 2013 af Jørgensen1995 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har brug for hjælp, jeg er virkelig i bar bund. Tak på forhånd

11)Den øverste streng på en guitar hedder E-strengen,

fordi den spiller tonen E når man slår den an. Det E har

grundfrekvensen f = 329,63Hz. Strengens længde er

L = 65cm.

a:Hvad er bølgelængden for grundsvingningen på strengen?

b:Hvad er bølgelængden for 3.partialtsvingning på strengen?

c:Hvad er hastigheden af bølgerne på strengen?

Lydens hastighed antages at være v = 340m/s

d:Hvad er bølgelængden af grundtonen for E-strengen?

En halv tone over E ligger tonen F

e:Hvilken frekvens har tonen F?

To og en halv tone over E ligger kammertonen A

f:Hvilken frekvens har kammertonen A?

Den højeste tone man kan spille på E-strengen, er tonen B

Når man spiller den tone, sætter man fingrene på guitaren

således at man kun slår de sidste 23cm af strengen an.

g:Hvilken grundfrekvens har tonen B?

h:Hvad er strengens bølgelængde for dette B?

i:Hvad er bølgelængden for tonen B?

En oktav inderholder jo 12 halve toner.

j:Ligger det nævnte B indenfor samme oktav som E d.v.s.

indenfor for de første 12 halve toner over E, eller ligger det

i oktaven over?

k:Hvor mange halve toner ligger det nævnte B over E?

l:Hvilken frekvens har det B der ligger i samme oktav som E?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Har du selv prøvet?


Svar #2
03. oktober 2013 af Jørgensen1995 (Slettet)

#1 

Jeg er igang, men ved bare ikke hvilke formler jeg skal bruge for at besvare opgaverne.

Har prøvet og løse "a:", men ved ikke om det er rigtigt

Hvad er bølgelængden for grundsvingningen på strengen?

329,63Hz · 2 · 0,65cm = 428,52m/s

Jeg kunne godt bruge lidt hjælp til hvilke formler jeg skulle bruge.. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

http://e-formel.dk/view/Staaende-boelge-med-to-faste-ender


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2013 af Eksperimentalfysikeren

#2

En bølgelængde er en længde og enheden skal der for være en lngdeenhed. det er m/s ikke. Afstanden mellem to naboknuder er en halv bølgelængde. Der er en knude i hver ende af strengen og da det er grundsvingningen, er der ikke nogen undervejs. Herudfra kan du finde bølgelængden.


Svar #5
03. oktober 2013 af Jørgensen1995 (Slettet)

Kunne godt bruge hjælp med opgaverne.. Nogle der kunne hjælpe? jeg er i barbund..


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

λ = 2L/n

λ er bølgelængden af bølgen på strengen (IKKE bølgelængden af lydbølgen)

L er længden af strengen

a) Sæt n = 1

b)Sæt n = 4 (tror jeg nok)

c) v = λ*f

d) Samme formel som i c), men indsæt lydhastigheden og find λ

e) ???? Jeg ved intet om halvtoner

f) ??????

g) Brug formlen fra c). v er stadig den samme. λ er blevet reduceret med en faktor 23/65, så frekvensen skal forøges med en faktor 65/23.

h) Samme som i a). Indsæt L=23cm

i) Isoler λ i formlen fra c). Indsæt lydhastigheden og f fra g)

j) ?????

k) ?????

l) ??????

Man skal jo både være musiker og fysiker får at kunne regne denne opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2013 af Eksperimentalfysikeren

#5

Det er ikke meningen, at vi skal regne dine opgaver. Du må selv begynde at løse opgaven. Når du kører fast i et spørgsmål, er kommer du med det og så ser vi på det.

Du har fået anvisning på spørgsmål a), så start der.

I b) skal du benytte, at grundsvingningen også kaldes 1. partialsvingning. Der kan være noget forvirring her, fordi der benyttes forskellige nummerering. For partialsvingninger regnes grundtonen med som nummer 1, for overtoner regnes grundtonen IKKE med, så 1. overtone er 2. partialsvingning.


Svar #8
04. oktober 2013 af Jørgensen1995 (Slettet)

#6

jeg fik lavet alle opgaverne, så det var også fint hjælp jeg fik og regner ikke med at i skal regne det ud for mig.


Skriv et svar til: tonelære musik og lyd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.