Kemi

Fast NaOH beregning

05. oktober 2013 af Jelly (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Er der nogle der kan hjælpe mig med denne opgave:

Beregn, hvor meget fast natriumhydroxid, NaOH (s), der skal tilsættes 100 mL 0,020 M phosphorsyreopløsning, for at opnå en pH på 2,5.
Det antages, at der ikke sker volumenændring ved tilsætning af natriumhydroxid.

Mit Bud:

H3PO4   +   OH-   -->   H2PO4-   +   H2O

Som det bliver antaget, skal der tilsættes 100 mL 0,020 M phosphorsyreopløsning, for at opnå en pH på 2,5. Dvs. stofmængden for H2PO4-  er:

0,020mol/L*0.100L=0.002 mol

Og molarmassen for NaOH:

M(NaOH)= 22.99g/mol+16 g/mol+1.008 g/mol=39.998 g/mol

Stofmængdeforholdet mellem NaOH og H2PO4- er 1:1.Ergo er massen af NaOH:

m(NaOH)= 0.002 mol * 39.998g/mol=0.079996 g 


Er dette korrekt? 

Håber på respons!

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2013 af mathon

Når 100 mL 0,020 M H3PO4 tilsættes mindre end 0,0020 mol NaOH dannes en H3PO4/H2PO4--opløsning
dvs en puffer
med pufferligningen
                                          pH = pKs + log(nb/ns)
hvoraf
                                          nb/ns = 10pH-pKs = 102,5-2,12 = 2,39883

                                          nb / ntotal = 2,39883 / 3,39883 = 0,705781

                                          nb = n(H2PO4-) = n(NaOH) = 0,705781 • (0,0020 mol) = 0,001412 mol

                                          m(NaOH) = n • M = (0,001412 mol) • (39,998 g/mol) = 0,056477 g ≈ 56,48 mg

                                          


Svar #2
06. oktober 2013 af Jelly (Slettet)

Hvordan får du ntotal? Hvilken formel bruger du? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2013 af mathon


        ntotal = nb + ns = n(H3PO4)beg


Svar #4
06. oktober 2013 af Jelly (Slettet)

Men vil det så sige at ntotal er lig med: 

2.398832919+2.398832919=4.797665838

Men det giver ikke mening? 


 


Skriv et svar til: Fast NaOH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.