Matematik

Løs ligning ved hjælp af "lige store koefficienter"

07. oktober 2013 af Emmasj (Slettet) - Niveau: A-niveau

Halløjsa! 

Jeg sidder med en matematikopgave, jeg ikke kan finde ud af. Jeg har vedhæftet opgaven, som består af en del a,b og c. Det drejer sig primært om opgave a og b, da jeg tror at jeg har fået løst c'eren korrekt :) 

Jeg håber at der er en venlig sjæl, der vil hjælpe. Det kunne være rigtig rart! 

De bedste og mest håbefulde hilsner

Emma

Vedhæftet fil: Projektopgavehjælp.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
07. oktober 2013 af peter lind

Indsættelsesmetoden: Du løser ligningerne ved at isolere den ene variabel for eks. x i den ene ligning så du får x=cy+d. Du erstatter i den anden ligning x med højre side så du får en ligning med en ubekendt

Lige store koefficienters metode Du ganger den ene ligning med et tal så enten koefficienten til x eller koefficienten til y er lige store. Trækker du den nye ligning fra den anden fremkommer en ligning med kun en ubekendt.

Det er langt det bedste at se det gennemført på et praktisk eksempel. Se evt. i din bog. Der er også mange eksempler her på studieportalen


Svar #2
07. oktober 2013 af Emmasj (Slettet)

Ja, selvfølgelig! Havde helt glemt, hvad indsættelsmetoden var, men nu kan jeg da sagtens huske det! 

Jeg forstår stadig ikke "lige store koefficienters metode", og jeg har kigget rundt omkring på studieportalen og andre steder. Jeg kan kun finde eksempler med konstanter, men jeg er ikke helt klar over, hvad jeg skal gøre, nu hvor det er variabler, jeg har med at gøre. Kan du fortælle lidt mere uddybende hvordan jeg skal gøre i en ligning som denne? 

(og tak! ) 


Svar #3
07. oktober 2013 af Emmasj (Slettet)

Ja, selvfølgelig! Havde helt glemt, hvad indsættelsmetoden var, men nu kan jeg da sagtens huske det! 

Jeg forstår stadig ikke "lige store koefficienters metode", og jeg har kigget rundt omkring på studieportalen og andre steder. Jeg kan kun finde eksempler med konstanter, men jeg er ikke helt klar over, hvad jeg skal gøre, nu hvor det er variabler, jeg har med at gøre. Kan du fortælle lidt mere uddybende hvordan jeg skal gøre i en ligning som denne? 

(og tak! ) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. oktober 2013 af peter lind

Ligningerne

6x+5y =3

2x-4y =7

Hvis du ganger den sidste linje med 3 får du

6x-12y=21

Nu er koefficienten til x i de 2 ligninger lige store. Trækker du denne ligning fra den første går leddene med x ud mod hinanden så der kun er den ene ubekendte y i ligningen


Svar #5
07. oktober 2013 af Emmasj (Slettet)

Mine ligninger er jo disse: 

a1x+b1y=c1    

a2x+b2y=c2

,og jeg forstår simpelthen ikke hvad det er jeg skal gange med. Det vil jo aldrig blive de samme koeficienter (eller har jeg bare fuldstændig misforstået det?) 

Men tusind tak for hjælpen med indsættelsesmetoden, nu er den da løst :) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. oktober 2013 af Krabasken (Slettet)

Hvis du ganger den første ligning med b2 (helt igennem) og dan anden ligning med b1, så får y-leddene samme koefficient og vil udgå, hvis ligningerne trækkes fra hinanden

:-)


Skriv et svar til: Løs ligning ved hjælp af "lige store koefficienter"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.