Kemi

Beregning af Koffein: %N og %genfinding

08. oktober 2013 af DKPS (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej håber der er en der ude som kan hjælpe mig med at løse denne her opg 

Koffeins molarmasse er 194,2 g/mol

a) Beregn % N i koffein.

På et laboratorium vil man indføre Kjeldahl analysemetode til bestemmelse af koffein, såfremt metoden er nøkagtig nok. 

Der afvejes 0,3524 g koffein til destruktion.

I forlaget er afpipetteret 50 ml saltsyre, og der tilbagetitreres med 12,65 ml 0,2214 M NaOH.

En blindbestemmelse foretaget med 50,00 ml af samme saltsyre, forbruger 45,39 ml 0,2214 M NaOH.

b) Beregn % N og % genfindelse i prøven udfra Kjeldahl-analysen.

c) Forklar kort destillationsapparatets funktion og nævn tre punkter, som kan medføre fejl i analysen.

d) Hvilken tiltag ville du gøre for at sikre kvaliteten af analyse

Jeg har selv prøvet at regne noget ud men er usikker på resultatet jeg for %N til 56,25 % og genfindingen til 384,95 % det ser bare forkert ud :S håber der er nogen som kan hjælpe mig tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2013 af mathon


                  Du skal jo først og fremmest vide, hvad Kjeldahl-analysen kan bruges til,
                  samt til dens opdelte forløb!


Svar #2
08. oktober 2013 af DKPS (Slettet)

Jaaa okaiii men dvs det er forkert det jeg har fundet frem til 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2013 af mathon

Johan Gustav Christoffer Kjeldahl (1849-1900) var dansk kemiker. Han beskrev i 1883 en metode til kvantitativ bestemmelse af nitrogen, og denne metode er på verdensplan stadig den mest anvendte til kvantitativ nitrogenbestemmelse.

Arbejdsgang:
Prøven destrueres først ved kogning med konc. svovlsyre og katalysatorer, som f.eks. kan være Cu(II)SO4 og Hg(II)SO4.
For at sætte svovlsyrens kogepunkt i vejret og dermed gøre den mere oxiderende tilsættes også K2SO4 i en ikke lille mængde.
Herved dannes NH4+, som med stærk base i overskud omdannes til :

                                        NH4+   +   OH-   --->   NH3   +   H2O.

Den dannede ammoniak destilleres med f. eks. vanddamp over i et kendt overskud af stærk syre:

                                        NH3   +   H3O+   --->   NH4+   +   H2O

hvorefter resten af syren titreres med stærk base af kendt molaritet:

                                        H3O+   +   OH-   --->   H2O

                                      


Svar #4
08. oktober 2013 af DKPS (Slettet)

JEg kan ikke se hvad det der skal hjælpe mig Svar #3


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. oktober 2013 af mathon

ubrugt syre
                      n(syre)til rest = n(base)titer = (0,01265 L) • (0,2214 mol/L) = 0,002801 mol

blindforsøg syre
                      n(syre)til rest = n(base)titer = (0,04539 L) • (0,2214 mol/L) = 0,011005 mol

antal mol N i prøven

                      n(N) = Δn(HCl) = (0,011005 mol) - (0,002801 mol) = 0,007249 mol


Svar #6
08. oktober 2013 af DKPS (Slettet)

ER det så opg. a) der er løst ved Svar #5


Skriv et svar til: Beregning af Koffein: %N og %genfinding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.