Kemi

forholdet mellem stofmængdekoncentrationen i ammoniak

14. oktober 2013 af Lektier11 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle, jeg sidder her med en opgave som jeg ikke sådan lige umiddelbart kan knække.

Mange rengøringsmidler indeholder ammoniak. Deklarationen på en flaske rengøringsmiddel oplyser, at pH-værdien er 10,4. Beregn forholdet mellem stofmængdekoncentrationerne af NH3 og NH4+.

Helt tilfældigt fandt jeg bare pOH, men jeg ved ellers ikke hvad jeg kan gøre, ville blive glad, hvis der var en som kunne hjælpe mig med opgaven :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2013 af Skovlun (Slettet)

Hej,

I din rengøringsmiddel vil du have nedenstående ligevægt:

NH3 + H20 -> NH4+ + OH-

Det må give følgende ligevægtskonstant:

K = [NH4+][OH-]/[NH3] (Husk vand ikke indgår i ligevægtsbrøken)

Vi kan antage, at [NH4+]=[OH-]

og dermed omskrive til:

K = [OH-]2/[NH3]

Du kender sådan set allerede [OH-] = 10^-(pOH)

Mener pKa for ammoniak er omkring 9,5 (undersøg lige dette selv). Men ud fra denne kan du bestemme Ka, der er lig K.

Så du får følgende udtryk:

10^-pKa = (10^-(pOH))^2/[NH3] der kan isoleres til: [NH3]= 10^-pKa / (10^-(pOH))^2

Og så har du bestemt begge dine koncentrationer


Svar #2
14. oktober 2013 af Lektier11 (Slettet)

tusind tak! ^^


Svar #3
15. oktober 2013 af Lektier11 (Slettet)

Hey, har lige et hurtigt spørgsmål :)) når du skriver [NH4+] så mener du vel stofmængdekoncentrationen af NH4+ ikke? :) Det er da ikke [NH4+]=[OH-] er det ikke stofmængden af n(NH4+)=n(NH4+) eller hvad? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. oktober 2013 af Skovlun (Slettet)

Hej,

Når jeg skriver [NH4+], mener jeg ganske rigtig koncentrationen af NH4+. Det er dog rigtig nok det jeg har skrevet med [NH4+]=[OH-] for koncentrationen af NH4+ og OH- må være lige store. 

Det kan vi se ved, at kigge på ligevægten:

NH3 + H20 -> NH4+ + OH-

Hver gang vi får dannet 1 x ammonium, får vi ligeledes 1 x hydroxid. Eller hver gang vi får dannet 1 x ammoniak, bruger vi 1 x ammonium + 1 x hydroxid. 

Vi antager at væsken hverken er sur eller bassisk på forhånd, men udelukkende består af vand og ammoniak/ammonium. 

Håber det giver mening nu. 


Svar #5
16. oktober 2013 af Lektier11 (Slettet)

Tak skal du have, det giver lidt mere mening nu ^^


Skriv et svar til: forholdet mellem stofmængdekoncentrationen i ammoniak

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.