Matematik

Isolering af x

26. oktober 2013 af Havkrogen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan isolerer jeg x i følgende ligning: 5x+20=2-4(x+9) 
Ved godt at jeg skal gange ind i parantesen, men på det punkt, er jeg også rimelig blank.. 

Håber der er nogen der kan hjælpe :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2013 af mathon

gang ind i parentesen og hæv minusparentesen

                                  5x  +  20  =  2  -  4(x+9)

                                  5x  +  20  =  2  -  (4x+36)

                                  5x  +  20  =  2  -  4x - 36…


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

benyt - k·(a + b) = - k·a - k·b

saml derefter x'erne på venstresiden og tallene på højresiden


Svar #3
26. oktober 2013 af Havkrogen (Slettet)

Tror jeg har den nu! 


Svar #4
26. oktober 2013 af Havkrogen (Slettet)

Men mathon.. hvordan kan det være at du til sidst ændrer et plus til et minus? 

5x  +  20  =  2  -  4x - 36 

i stedet for 

5x  +  20  =  2  -  4x + 36


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

#4

    han benytter sig af regnereglen vist i #2


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. oktober 2013 af OnceUponATime (Slettet)

#4 Kan godt se, at du bliver lidt forvirret over det, da han kun ganger 4 ind i parantesen og først senere ganger minus ind...Det kan nemlig fremstå utydeligt, men i allersidste trin ganger han faktisk minus ind i parantesen. Det 4-tal han ganger ind er jo i realiteten negativt, det er derfor der står minus foran det.

4x var jo også positivt da det var inde i parantesen, men blev så negativt, da parantesen blev opløftet. Måske kan du bedre se det her:

5x + 20 = 2 - 4 (x + 9)

For at åbne parantesen skal du gange tallet der står foran ind i parantesen.. Og tallet er godt nok 4, men det er et negativt 4. Derfor ganger du -4 ind:

-4 * x = -4x

og

-4 * 9 = -36

altså:

5x + 2+ = 2 - 4 - 36


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

altså:

5x + 20 = 2 - 4x - 36


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. oktober 2013 af OnceUponATime (Slettet)

#7 Ja, jeg må have tastet forkert! :)


Svar #9
26. oktober 2013 af Havkrogen (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen, jeg er med nu :-)

Skriv et svar til: Isolering af x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.