Fysik

Tage hensyn til nyttevirkning til beregning af elkedel.

26. oktober 2013 af RasmusDamhus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! :)

Jeg har en opgave hvor jeg skal udregne hvor lang tid det tager at opvarme 2 kg vand fra 18 grader til 72 grader, og her får jeg at vide at kogepladen har en nyttevirkning på 40%.

Har gjort sådan her, men nu kommer jeg i tvivl da jeg ikke har taget hensyn til nyttevirkningen i udregningen.. Og er i tvivl om hvordan jeg gør det :-)? Nogen der kan hjælpe.

                  Afgivet energi                                         =               Modtaget energi

                  P*t                                                        =               m*c* ΔT
                  (2000 J/s) * t                                          =               (2,0 kg) * (4,186 kJ/(kg*K)) * (72-18) K)
                  (2000 J/s) * t                                          =               452,088 kJ
                  t = (452,088 Kj) / (1,200 J/s)                    =               376,76  s ≈ 377 s = 6 min 17 sek


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

η*P*t = m*c*ΔT

<=>

t = m*c*ΔT / (η*P)

hvor η er nyttevirkningen på 0,40


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2013 af peter lind

Pricippet er rigtig nok men din formulering er helt forfejlet. Der gælder ikke de angivne lighedstegnet. P*t er den afgivne energi af kogepladen; men det er jo ikke al energien, der bliver leveret til vandet


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. oktober 2013 af SuneChr

Hvis nyttevirkningen var 100% , ville opvarmningstiden være 6:17 min ,
hvis det er regnet rigtigt ud.
Det må så tage længere tid i praksis.
 


Svar #4
26. oktober 2013 af RasmusDamhus (Slettet)

Okay tak for svarene! :D

Jeg overvejede bare at gange det med de sidste 60% så det kom op på 100% = 942,5 sekunder.

Men det er vel ikke en ordentlig udregning i fysik? :-)


Svar #5
26. oktober 2013 af RasmusDamhus (Slettet)

Nevermind, har fundet ud af det hele nu, tusind tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. oktober 2013 af mathon

    nødvendig energi til opvarmning af 2 kg vand fra 18 grader til 72 grader
                   (2,0 kg) • (4,186 kJ/(kg·K)) • ((72-18) K) = 452,088 kJ

da nytteværdien er 40%
skal varmelegetmet udvikle
                                               E = (452,088 kJ) / 0,40 = 1130,22 kJ

som det tager
                                                t = E/P = (1130,22 kJ) / (2 kJ/s) = 565,11 s ≈ 9 min 25 sek


Skriv et svar til: Tage hensyn til nyttevirkning til beregning af elkedel.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.