Matematik

Hjernevridende opgave

03. november 2013 af snilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

I udtrykket 

a^2-b^2 /a-b

Indsættes tal a og b med a > b. Tallene a og b skal vælges blandt tallene 1,2 ....., 10. Hvor mange forskellige resultater kan man opnå?

Er der nogen der kender til en overskuelig måde at regne dette ud på?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2013 af SuneChr

Benyt, for overskuelighedens skyld

a2 - b2  = (a + b)(a - b)

og forkort.


Svar #2
03. november 2013 af snilo (Slettet)

Hvad skulle det gøre godt for? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2013 af SuneChr

Derfor


Svar #4
03. november 2013 af snilo (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvordan det skulle hjælpe mig. Vil du forklare?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2013 af SuneChr

Er der ikke noget, som kan forkortes i # 3 ?


Svar #6
03. november 2013 af snilo (Slettet)

Jeg forstår slet ikke hvor du vil hen. det giver jo det der står på den modsatte side at lighedstegnet?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Benyt, at man kan forkorte en brøk ved at dividere med samme tal i tæller og nævner.


Svar #8
03. november 2013 af snilo (Slettet)

Hvad er det jeg skal forkorte? 

a2 - b2  = (a + b)(a - b)

a^2-b^2 = a^2+b^2+ab-ba ? 

Hvordan finder jeg ud af hvor mange resultater man kan opnå?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hele opgaven er jo som den er skrevet i #3. Undersøg, om der er en faktor der er fælles for både tæller og nævner. En sådan faktor kan forkortes væk uden at ændre brøkens værdi.


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. november 2013 af SuneChr

Der gælder:
1 ≤ a ≤ 10  ∧  1 ≤ b ≤ 10   ∧  a > b
Vi skal nu bestemme antallet af forskellige summer (a + b) 
Det må være klart, at
for  bmin   = 1    er  a = 2   så  (a + b)  =   3
for  amaks = 10  er  b = 9   så  (a + b)  =  19
Vi har derfor
(a + b) ∈ { 3 , 4 , 5 , ... , 18 , 19 }
Antallet af elementer er derfor  19 - 3 + 1  =  17

                      


Skriv et svar til: Hjernevridende opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.