Fysik

Stød i to dimensioner

06. november 2013 af Linnese (Slettet)

Hvordan løser jeg denne opgave:
En rød kugle med massen 4,0 kg, der først ligger stille på et friktionsfrit underlag, rammes af en grøn kugle med massen 6,0 kg. Den grønne kugle bevæger sig med hastigheden 4,0 m/s mod højre inden sammenstødet. Efter stødet fortsætter den grønne kugle i en vinkel på 30º til den oprindelige bevægelsesretning med en hastighed på 2,0 m/s.

Med hvilken hastighed (størrelse og retning) bevæger den røde kugle sig efter stødet?

Jeg har kigget på den her opgave, og jeg kan simpelthen ikke løse dem, er der en, som kan give mig lidt hjælp?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. november 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Impulsbevarelse i den ene dimension:

mgv1 = mgvgcosΘg + mrvrcosΘr

Impulsbevarelse i den anden dimension:

0 = mgvgsinΘg - mrvrsinΘr

Vi skal finde vr og Θr. Lidt omformning giver

mrvrsinΘr = mgvgsinΘg

og

mrvrcosΘr = mgv1 - mgvgcosΘg

Ved at dividere disse ligninger med hinanden får man

tanΘr = vgsinΘg/(v1 - vgcosΘg)

Når du har fundet Θr fra denne ligning, kan du finde vr fra en af de andre.


Svar #2
06. november 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak for hjælpen, jeg vil prøve mig frem og vende tilbage, når jeg har et svar.


Svar #3
06. november 2013 af Linnese (Slettet)

Hvorfor skal man dividere de to ligninger?


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. november 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Der er sikkert andre måder at gøre det på, men ved at dividere dem opnår du, at vr går ud, og sinΘr og cosΘr bliver til een variabel; tanΘr.


Svar #5
06. november 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak for hjælpen!

Udtrykket for den første impulsbevarelse er det i vandret retning? Og impulsbevarelse i den anden dimension må være lodret retning?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. november 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Ja, vandret og lodret retning, hvis du laver en tegning. Men i virkeligheden vil begge retninger være vandret( hvis man forestiller sig, at kuglerne ruller rundt på et gulv). Skriv i din besvarelse, at du indlægger et x-,y-koordinatsystem i det vandrette plan med x-aksen i den retning, den grønne kugle ruller i starten.


Svar #7
06. november 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Svar #8
06. november 2013 af Linnese (Slettet)

Hvad angiver vog vg


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. november 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

v1 er den grønne kugles starthastighed: 4,0 m/s

vg er den grønne kugles hastighed efter stødet: 2,0 m/s


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det ses måske lettere ved at benytte vektorregning.

Lad vg være hastigheden af den grønne kugle før stødet (hastigheden af den røde kugle er 0). Lad ur og ug være hastighederne af den røde og grønne kugle efter stødet. Impulsbevarelse giver da

mg·vg = mg·ug + mr·ur .

Vi kender masserne mg = 6.0 kg og mr = 4,0 kg samt hastighederne vg og ug . Vi kan derfor let isolere den ønskede hastighed ur :

ur = (mg/mr)·(vg - ug) = (3/2)·(4,0m/s[1;0] - 2,0m/s[cos(30º);sin(30º)])

                              = 3,0m/s·([2;0] - [(√3)/2;1/2])

                              = ...


Svar #11
06. november 2013 af Linnese (Slettet)

[cos(30º);sin(30º)] - hvad betyder ;? Er det gange eller dividere? Og hvor kommer (3/2) fra?


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Semikolon ; bruges som skilletegn mellem hastighedsvektorernes x- og y-koordinater.

Tallet (3/2) er forholdet mg/mr = 6,0kg / 4,0kg .


Svar #13
06. november 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak! Jeg prøver mig frem.


Svar #14
06. november 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg er i tvivl om dette led:  3,0m/s·([2;0] - [(√3)/2;1/2]). Hvordan ganger jeg hastigheden på vektor koordinater?


Svar #15
06. november 2013 af Linnese (Slettet)

Og hvordan er hastighedsvektorens x- og y-koordinater bestemt dvs. [1;0] og [cos(30º);sin(30º)]?


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Der blev indført et koordinatsystem med x-aksen pegende i samme retning som bevægelsesretningen for den grønne kugle inden stødet.

En vektor v kan da angives ved

v = |v|·[cos(φ) ; sin(φ)] ,

hvor |v| er vektorens længde, og φ er vektorens retningsvinkel regnet fra x-aksen.


Svar #17
06. november 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak, det gav god mening, men jeg er stadig ikke med på, hvordan der fås [1;0]? 


Brugbart svar (0)

Svar #18
06. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

x-aksens retning er valgt, så den er parallel med retningen af den grønne kugles hastighedsvektor før stødet.

Derfor er retningsvinklen for hastighedsvektoren vg da φ = 0º , og dermed er

vg = |vg|·[cos(0º) ; sin(0º)] = 4,0m/s·[1 ; 0] .


Svar #19
06. november 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak! Jeg har bestemt hastighedsvektoren for den røde kugle til 3,7 m/s. Hvordan bestemmer jeg dens retning?


Brugbart svar (0)

Svar #20
06. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Skriv vektoren på formen

v = |v|·[cos(φ) ; sin(φ)]

og bestem så dens retningsvinkel φ .


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.