Matematik

Problem med differentialligning.

16. november 2013 af Annebanana (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er ikke helt med på, denne opgave

Betragt systemet:

x ? =x+y+t

y ? = − x + 2 y

Udled en 2. ordens differentialligning for x. Løs denne ligning og find den generelle løsning (x(t), y(t)) for systemet. 

Jeg skal have x**=F(t,x,x*). Dvs jeg tænker, at jeg skal løse for y og sætte ind i x. Men jeg er ikke sikker på, hvordan jeg gør dette. Samtidig er jeg usikker på, hvad jeg skal gøre som det næste?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2013 af peter lind

Med x ? og y ? mener du så x' og y' ?

Hvis det er tilfældet.

Differentier den første ligning

Erstat y' med højre side af den anden ligning

isoler y i den første ligning og erstat y i den fremkomne ligning med resultatet


Svar #2
16. november 2013 af Annebanana (Slettet)

Jeg mener hhv. x prik og y prik. 

Så x'' ( eller x prik, prik)=y' <= fordi man differentierer med hensyn til y? 

Også sætter jeg -x+2y ind og får; x''=-x+2y. 

Isoler y i den første ligning; y=x'(eller prik)-x-t 

Og dette sættes ind i den fremkomne ligning, så jeg får; 

x''=-x+2(x'-x-t) ? 

Er det så den generelle løsning for systemet eller er dette kun første del? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2013 af peter lind

Det er den anden ordens differentialligning, der bedes om i starten. Du skal nu løse den ligning


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. november 2013 af lfdahl (Slettet)

Måske kan du sammenligne med nedenstående. Jeg har forsøgt at bestemme x(t) - med forbehold for fejl ...:

Såvidt jeg forstår er udgangspunktet:

I. x' = x+y+t

II. y' = − x + 2 y

Jfr. #1 får du ved differentiation af ligning I: 

x'' = x' + y' + 1. II indsættes nu i I.

x'' = x' + (-x + 2y) + 1. Fra I gælder: 2y = 2(x' - x - t): 

⇒x'' = x' - x + 2(x' - x - t) + 1

⇒ x'' = 3x' - 3x - 2t + 1

- eller: x'' - 3x' + 3x = -2t + 1

Homogen del: x'' - 3x' + 3x = 0. Karakteristisk ligning: r2 - 3r + 3 = 0, som har to komplekse rødder: r1 og r2: (3±i√3)/2. Løsningen bliver så: xh = c1 e(3+i√3)t/2 + c2  e(3-i√3)t/2  - som v.hj.a. Eulers formel bliver til:

xh = C1 e3t/2 cos(√3 t/2) + i C2 e3t/2 sin(√3 t/2), hvor C1 = c1 + c2 og C2 = c1 - c2

Gæt: En partikulær løsning må have formen: xp = a t + b

x'' - 3x' + 3x = -3a + 3at + 3b = -2t + 1

⇒ a = -2/3 og b = -1/3 ⇒ xp = (-2/3)t - 1/3

Den fuldstændige løsning for x(t): x(t) = xh + xp = C1 e3t/2 cos(√3 t/2) + i C2 e3t/2 sin(√3 t/2) + (-2/3)t - 1/3

Heraf fås y(t): y(t) = x' - x - t.


Skriv et svar til: Problem med differentialligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.