Matematik

HJÆLP TIL LINEÆR FUNKTION

16. november 2013 af Xenu (Slettet)

y=ax+b

Trykket i en beholder afhænger lineært af temperaturen.

Vi vælger den uafhængige variable  x = temperaturen i grader celsius

                 den afhængige  variable   y = trykket i mm Hg (mm kviksølv)

Ved en temperatur på 27 grader er trykket i beholderen 750 mm Hg  og

 ved 71 grader er trykket 860 mmHg

1.Bestem en forskrift, der beskriver sammenhængen mellem tryk og temperatur

2. Forklar med ord betydningen af a og b i denne opgave.

3.Tegn grafen

JEG VILLE SPØRGE OM ER DER NOGEN AF JER DER VED HVAD DER MENES NÅR DER STÅR BESTEM FORSKRIFTEN? OG ER A SÅ 27GRADER OG B ER 750MM? SÅDAN SOM JEG HAR FORSTÅET DET


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2013 af Chrystine (Slettet)

Det er helt rigtigt, at du skal finde a og b. Men det giver noget andet.


Du ved, at forskriften skal have formen y = a•x + b, hvor x er temperatur (ºC) og y er tryk (mm Hg).

Du ved også, at x = 27 giver y = 750
              og at x = 71 giver y = 860
Derfor ved du, at punkterne (27, 750) og (71, 860) ligger på din rette linje.
Du kan tegne grafen ved at afsætte punkterne i et koordinatsystem og tegne en ret linje gennem dem.

Tallet b aflæses som linjens skæring med y-aksen (altså y når x=0. Hvad betyder det her?).
Tallet a er hældningskoefficienten (hvor meget y vokser, når x vokser 1).

Du har måske også lært nogle formler til at bestemme a og b med:

a = (y2-y1) / (x2-x1)   og    b = y1 - ax1
opgaven lægger op til, at man bruger disse formler, og tegner grafen bagefter.


Skriv et svar til: HJÆLP TIL LINEÆR FUNKTION

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.