Fysik

Gay-Lussacs 1. lov

27. november 2013 af tuesttresbelle (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle!

Jeg er i gang med en fysikrapport om gaslovene og herunder Gay-Lussacs 1. lov. Jeg har en række målinger med temperatur og tryk. Jeg skal så lave en (t,p)-graf, hvor jeg gerne skulle se det absolutte nulpunkt.

Problemet er bare, at jeg får en graf, der ikke er i nærheden af at skære i x = -273 - den vil næsten hellere skære i x = 273. Når jeg så regner skæringspunktet med y-aksen ud manuelt, får jeg -775,93. Jeg har prøvet at ændre enhederne, kPa, Pa, Celcius og Kelvin, men det hjælper ikke rigtig det store. 

Jeg har målepunkterne:

t i grader Celcius, p i kPa

21,7;99,4

32,6;101,3

41,6;103,1

50,5;104

55,8;104,1

73,4;107

75,7;105,7

Gør jeg et eller andet helt galt eller er det mine målepunkter, der er ude at skide??? 

Håber der er nogen, der vil hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2013 af hesch (Slettet)

Din måleopstilling har været utæt ( punkteret ).


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. november 2013 af peter lind

Du har helt sikkert regnet forkert. De data kan ikke give +273ºC eller noget i nærheden.  Det er tydelig at trykket aftager med aftagende temperatur, så ved P=0 må temperaturen være levere end nogle af dine målte værdier. Du kan prøve at lave lineær regression på de data


Svar #3
27. november 2013 af tuesttresbelle (Slettet)

Tak for svar begge to.

Udstyret var lidt noget gammelt bras, så det har helt sikkert været utæt! Det er også rigtig tydeligt i et af de andre forsøg vi lavede med gaslovene (Boyle-Mariottes lov). 

Når jeg regner på den forskrift excel har givet får jeg ca. -775oC, men min graf skærer slet ikke i det punkt, nærmere 0 eller lidt derover. Slet ikke i noget minus. Jeg har tjekket at mine målepunkter på min graf er korrekte, så jeg forstår simpelthen ikke, at den ser sådan ud, når forskriften giver noget helt andet. 

Forskrift fra excel: p=0,1253t+97,224


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. november 2013 af peter lind

Hvis du sætter P = 0 i den ligning får du 0 = 0,1253t+97,224. Denne ligning har en negativ løsning


Svar #5
27. november 2013 af tuesttresbelle (Slettet)

Tak igen.

Jeg har fået løsningen på ligningen til at være ca. -775oC, så det er jeg helt med på er en negativ løsning. 

Det mærkelige er, at den tilhørende graf SLET ikke ser sådan ud - der skærer den i 0 eller lidt derover. Absolut ikke i -775.   


Svar #6
27. november 2013 af tuesttresbelle (Slettet)

Jeg har fundet ud af det! 

Excel var sat til minimum på p-aksen var 99. Det skulle selvfølgelig være 0. Åndssvagt...

Men tak for hjælpen begge :)


Skriv et svar til: Gay-Lussacs 1. lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.