Matematik

MEGET VIGTIGT SKAL VÆRE FÆRDIGT IDAG:

29. november 2013 af Racetraceren (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej.

Jeg har fået den her ligning for.
Jeg kan dog ikke finde rundt i de mange tal, og er bogstaveligt talt, faret vild i alle de tal, parenteser og x'er. og andre fornurlige ting der er i en ligning.

Her er den:

(3x+5)*(3x-5) = =82

Håber meget i kan hjælpe mig.
Rasmus Hoergreen
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2013 af mortæn (Slettet)

Slettet

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. november 2013 af skinkipatta (Slettet)

Først bruger man kvadratsætning 3 som lyder således:

 (a+b)·(a−b)=a2−b2

så får man

(3x)2-5= 82   =>

32x2-25 = 82   =>

6x2-25 = 82

Hvis du nu trækker 82 fra på begge sider får du:

6x2-25-82 = 0    Dette kan genkendes som en andengradsligning (ax2+bx+c=0), så nu skal du bare finde diskriminanten (d=b2-4ac)

så kan du vel resten ;)

EDIT:

er det der en 8. klasses opgave??


Svar #3
29. november 2013 af Racetraceren (Slettet)

Hej. 

Mange gange tak for at i prøver at hjælpe, jeg ved ikke om i har set det, men jeg går i 8. klasse, og har derfor ikke lært alle de ting som er i jeres udregninger. 

Jeg har selv prøvet mange gange, et af forsøg er sådan:

(3x+5)*(3x-5) = 8*x*x
9x-25 = 8*x*x
9-25 = 8x
-16 = 8x
x = -2

Jeg er virkelig dårlig til ligninger, så jeg er stadig lost, ellers mange tak for hjælpen. ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. november 2013 af skinkipatta (Slettet)

Synes du skal sige til din lærer at den der ligning er overhoved ikke noget man skal burde kunne løse i 8. klasse.
(3x+5)*(3x-5)    her ganger man ind i den anden parantes.

det første 3x (3x og ikke 3) ganges med 3x (igen.. ikke 3 men 3x) det giver:

3x*3x = 9x2

så ganger du 3x med -5 og får:

3x*(-5)= -15x

så har du indtil videre

9x2-15x      (lige sige at jeg skrev 6x2 i mit først svar sorry, men det var en fejl)

nu ganger du 5 tallet i den første parantes med begge tal i den anden paratens:

5*3x=15x   (husk at det er 3x og ikke 3)

5*(-5)= -25

så har du  9x2-15x+15x-25 =

                9x2-25


Brugbart svar (3)

Svar #5
29. november 2013 af Eksperimentalfysikeren

#2 er ikke regnet rigtigt ud:

(3x+5)*(3x-5) = 82                  Gang 2. parentes ind i første parentes

3x*(3x-5) + 5*(3x-5) = 82        Gang ind i de to parenteser

3x*3x - 3x*5 + 5*3x -5*5 = 82  Gang tallene sammen og skriv x2 i stedet for x*x

9x2 - 15x + 15x - 25 = 82        De to led går ud mod hinanden

9x2-25 = 82                            Læg 25 til på begge sider af lighedstegnet

9x2 = 82 + 25                         Læg tallene sammen

9x2 = 107                               Divider med 9 på begge sider af lighesteget

x2 = 107/9                              Uddrag kvadratroden på begge sider af lighedsteget.

x = ±√(107/9)

De første fem trin kan reduceres til to, hvis du bruger den kvadratsætning, som er nævnt i #2. De to første trin her er korrekte, men 32 er 9.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. november 2013 af skinkipatta (Slettet)

Ja undskyld har lige indset det :/

håber ikke jeg forvirrede dig for meget med det.


Svar #7
29. november 2013 af Racetraceren (Slettet)

Hej.

Der er noget i har misforståret, min pc har ****** op.*
Ligningen hedder:
(3x+5)(3x-5) = 82

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. november 2013 af Eksperimentalfysikeren

Så må de sidste trin være:

9x2-25 = 82                            Læg 25 til på begge sider af lighedstegnet

9x2 = 64 + 25                         Læg tallene sammen

9x2 = 89                               Divider med 9 på begge sider af lighesteget

x2 = 89/9                              Uddrag kvadratroden på begge sider af lighedsteget.

x = ±√(89/9)


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. november 2013 af lvr34 (Slettet)

(3x + 5)(3x - 5) = 82

9x2 - 15x + 15x - 25 = 82 = 64

9x2 - 25 = 64

9x2 = 64 + 25 = 89

x2 = 89 / 9

x = ±√(89 / 9)


Svar #10
29. november 2013 af Racetraceren (Slettet)

Det må i virkelig undskylde, jeg lavede en fejl igen. Den hedder:
(3x+5)(3x-5)=8x i anden. Og ikke 8 i anden.

Håber i stadig kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #11
29. november 2013 af lvr34 (Slettet)

I så fald løses den:

(3x + 5)(3x - 5) = 8x2

9x2 - 15x + 15x - 25 = 8x2

9x2 - 25 = 8x2

9x2 = 8x2 + 25

x2 = 25

x = ±√(25)


Skriv et svar til: MEGET VIGTIGT SKAL VÆRE FÆRDIGT IDAG:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.