Fysik

Archimedes lov.

01. december 2013 af jihudsif (Slettet)

En bold har en nogenlunde form som en almindelig kugle. Den har massen 195kg og diameteren er omkring 80,0 cm. Den er udlagt i saltvand med densiteten 1020 kg/m³ og holdes under havoverfladen af et tov, der er fastgjort til havbunden ved et anker.

a)       Beregn opdriften og beregn tyngdekraften på bolden.

Jeg har fået det til: Fopdrift = mvæske * g = g*v*g = g*4/3 * 3,14 * 0,80m3 * 9,82 N/kg = 32890,5N 

eller. Fopdrift = mvæske * g = 1674,67kg * 9,82 N/kg = 16445,3N

Er den rigtig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2013 af peter lind

Du roder noget i det. Fopdrift = ρ*V*g = 4*ρ*r3*g/4 , hvor ρ er massefylden af væsken V rumfanget af bolden r er radius af bolden og g er tyngdeaccellerationen  I den første har du erstattet massefylden med tyngdeaccellerationen og erstattet radius med diameteren

I den sidste dukker der en masse op, som jeg ikke kan se hvor kommer fra


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Fopdrift = ρvæske·Vbold·g = ρvæske·(4π/3)·(d/2)3·g = (π/6)·d3·ρvæske·g ,

hvor d er boldens diameter.


Svar #3
01. december 2013 af jihudsif (Slettet)

Hvad er pvæske i dette tilfælde? og (4*3,14/3) eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

ρvæske er densiteten af saltvand. Værdien er oplyst i opgaven.

Jeg forstår ikke den sidste del at dit spørgsmål.


Svar #5
01. december 2013 af jihudsif (Slettet)

Men er det ikke lettere at man først beregner boldens volume derefter vands masse og til sidst opdriften? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er jo det, der er princippet bag udtrykket i #2. Du bestemmer selv, hvordan du laver mellemregningerne.


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. december 2013 af peter lind

Det er op til dig selv, hvad du finder lettest. Jeg selv vil foretrække at gøre som Andersen; men vi er jo alle forskellige


Svar #8
01. december 2013 af jihudsif (Slettet)

Så volumen er = 4/3 * 3,14 * 0,80 = 3,3 eller skal det være 0,40?


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er forkert. Boldens volumen er

V = (4π/3)·r3 = (π/6)·d3 

Du skal benytte det korrekte udtryk, hvis du benytter diameteren d.


Svar #10
01. december 2013 af jihudsif (Slettet)

Jamen jeg forstår ikke den formel du har brugt. hvorfor 6 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det følger jo af, at r = d/2 , så r3 = d3/8 , og dermed er (4π/3)·(1/8) = π/6 .

Du kan jo også beregne r og indsætte i V = (4π/3)·r3 .

Sørg også for at benytte konsistente enheder.


Skriv et svar til: Archimedes lov.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.