Fysik

Opgave 93

03. december 2013 af hollybaby (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder og laver aflevering i fysik og sidder lidt fast :)

Opgaven lyder: 

En flad radioaktiv kilde, der udsender alfapartikler bruges til behandling af hudkræft. Kilden anbringes direkte på huden, så den ene halvdel af strålingen fra kilden absorberes i huden, den anden i luften. Kilden har en aktivitet på 0,55* 10henfald pr. sekund. Alfapartiklernes energi er 5,0 MeV. Kilden bestråler et areal på 0,7 cm2, , og strålingen trænger 0,09 mm ind i huden. Hudens desitet kan sættes til 1000 kg/m3. bestrålingen varer 20 sekunder. 

a. beregn massen af det bestrålede hudområde.
b. beregn den effekt, der afgives til huden
c. hvor stor er den absorbederede dosis i Gray? 
d. Hvor stort er dosisækvialentet i Sievert?

Håber i vil hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvad har du selv tænkt til de enkelte delopgaver?


Svar #2
03. december 2013 af hollybaby (Slettet)

Altså opgave a har jeg gjort følgende. 

(0,0007*0,0009)*1000 = 0,0000063 kg
0,0000063 = 6,3*10-6 kg.

Men har ingen ide om hvordan opgave b skal løses, ved bare at den skal give: 1,38*10-7 W


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2013 af Jerslev (Slettet)

#2: Hvad blev der af dine enheder på venstresiderne af dine beregninger?

Hint til b: Effekt = Energi/tid, P = E/t.


Svar #4
03. december 2013 af hollybaby (Slettet)

Mht.b. så skal jeg vel bare have omregnet de 5,0 MeV til J? og så har jeg jo de 20 s. som jeg skal dele det tal jeg får de 5,0 MeV omregnet til J ikke? 

Mange hilsner en meget forvirret 2.g


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2013 af Jerslev (Slettet)

#4: Start med at udregne, hvor stor en energi, der udsendes hvert sekund fra din kilde. Det vil give dig E i min formel ovenfor.


Svar #6
03. december 2013 af hollybaby (Slettet)

Jamen når jeg tager 0,55* 106 får man 11000000 skal jeg så tage det tal og dividere med 20?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. december 2013 af Jerslev (Slettet)

#6: Hvad med enhederne? Lige nu tænker du kun over dine tal - husk at tænke fysik fremfor matematik.

Du får i opgaven opgivet:

 - Antallet af henfald per sekund.

 - Energien af hvert henfald.

 - Den tid bestrålingen foregår henover.


Skriv et svar til: Opgave 93

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.