Fysik

Elektriske kræfter og felter

03. december 2013 af Nickolaj02 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvis et legeme med ladningen q er påvirket af den elektriske kraft F_el, definere vi den elektriske feltstyrke E ved ligningen E = F_el / q.....

Øvelse:
En kugle med ladningen q=3 nC er påvirket af en elektrisk kraft af størrelsen |F_el| = 15µN.
Nu erstattes kuglen med en ny kugle, der har ladningen q=14 nC.

a) Hvor stor er den elektriske kraft på den ny kugle?

b) Beregn den elektriske feltstyrke på kuglens plads.

Jeg har problemer med begge opgaver!!! Hjælp :)
Jeg forstår ikke hvordan man bare kan ændre q-værdien?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Man ændrer ikke bare på q-værdien - hele kuglen erstattes af en anden kugle, men jeg tror, du ligger for meget i formuleringen af opgaven.

Du får opgivet, hvor stor kraften på kuglerne er - den eneste forskel på de to kugler er størrelsen af den totale ladning, der er på dem.

I både a) og b) er der tale om direkte indsætning i den formel, du nævner.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. december 2013 af hesch (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan man bare kan ændre q-værdien?

Du kan lade den op med en højspændingsgenerator,  een af dem, der får håret til at stritte.

Kuglen vil have en kapacitet ( C, enhed: Farad = Coulomb/Volt) til omgivelserne. Ladningen på kuglen er givet ved:

q = U * C

Herudfra kan du beregne, hvor mange volt den skal oplades, førend der er 14 nC.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2013 af Jerslev (Slettet)

#2: Den slags udstyr må man ikke udsætte elever for længere. :( De kan jo have hjertefejl og jeg ved ikke hvad!


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. december 2013 af hesch (Slettet)

#3:  Jamen de lærer jo også hvordan atombomber virker, og 400kV højspændingslinier.

Jeg skrev jo udtrykkeligt:  Du kan beregne . . . . .    :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2013 af Jerslev (Slettet)

#4: Det var mere din første sætning, jeg bed mærke i. :)

Men ja, vi måtte heller ikke bygge en EMP som projekt på uni, da jeg havde mit kursus i elektromagnetisme. :(


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. december 2013 af hesch (Slettet)

#5: Jeg så i TV en kanon, der når man fyrede den af blæste et toroideformet legeme ud, som når en ryger blæser røgringe.

Legemet bibeholdt sin form, mens det med vel 1000km/t susede mod uendeligt, og hylede som en ulv.

Hvis legemet efter en kilometer ramte en bygning, så væltede den.

Var det en EMP ?    ( kan ikke huske det ).


Skriv et svar til: Elektriske kræfter og felter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.