Matematik

Matematik

06. december 2013 af Helpseeker (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har brug for hjælp til en opgave som lyder: Prisen for en harddisk sættes op med 35%. Senere er der udsalg, og prisen sænkes med 20% af den nye pris. Udsalgsprisen er derefter 700 kr. Hvad var den oprindelige pris?


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2013 af mathon

                            U = 700 = P · 1,35 · 0,80

                            P = 700 / (1,35 · 0,80)


Svar #3
06. december 2013 af Helpseeker (Slettet)

Kan du prøve at forklare mig hvordan du regner det ud med ord? :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. december 2013 af mathon


Den oprindelæige pris er P
Denne stiger med 35%    (100 + 35)% = 135% = 1,35

Prisen efter stigning på 35% = P • 1,35

På denne pris (P • 1,35) gives på udsalg et nedslag på 20%    (100 - 20)% = 80% = 0,80

Udsalgsprisen er derfor (P • 1,35) • 0,80 = 700

Efterfølgende løses ligningen
                                                    P • (1,35 • 0,80) = 700

                                                    P = 700 / 1,08


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. december 2013 af mathon

evt. ved forholdsdivision   

hvis prisen er 100 kr
stiger den med 35% til (100 kr) • 1,35 = 135 kr

nu falder prisen på udsalg med 20% til (135 kr) • 0,80 = 108 kr

lige så tit udsalgsprisen er på 108 kr, er den oprindelige pris på 100 kr

ved forholdsdivision fås:
                                        den oprindelige pris = ((700 kr) / 108) • 100 = 648,15 kr


Svar #6
06. december 2013 af Helpseeker (Slettet)

Tak for din hjælp! :)


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.