Matematik

Ligninger hvor den ubekendte står som eksponent.

07. december 2013 af Fallap (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder desværre fast i en opgave hvor den ubekendte står om eksponenten, i en eksponentiel funktion.

2,1 = 100 * 0,69^x

Hvor opgaven så består i at finde x. Jeg har forsøgt mig med logaritmereglen 3, men har ikke været i stand til at løse ligningen ud fra dette. 

Jeg håber at i kan hjælpe mig. :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

2,1 = 100 * 0,69^x

start med at isolere 0,69^x

derefter skal du vide at  når du har ax så kan du tage log for at få x ned, så det kommer til at hedder x*log(a)

udnyt dette og ryk så log(a) over på den anden side. husk at tage log på begge sider:


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

for flere regneregler se,

http://da.wikipedia.org/wiki/Logaritme

under "regneregler"


Svar #3
07. december 2013 af Fallap (Slettet)

Jeg har isoleret 0,69^x

0,021 = 0,69^x

Er ikke helt med, skal jeg tage log af 0,021 og 0,69 for at få x ned? :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. december 2013 af Krabasken (Slettet)

ax = b

Tag log på begge sider

x * loga = logb

x = logb/loga

:-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

0,021 = 0,69^x

tag log på begge sider:     log(0,021)=log(0,69^x)

udnyt regneregel :            log(0,021)=x*log(0,69)

isoler x:                             log(0.021)/log(0.69=x

udregn :)


Svar #6
07. december 2013 af Fallap (Slettet)

YA! Endnu en gang har du reddet min pels. Mange tak :) 

Edit. Også et tak til krabasken :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

Det var så lidt :)
-god weekend


Skriv et svar til: Ligninger hvor den ubekendte står som eksponent.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.