Fysik

Udledning - Wiens lov

07. december 2013 af sashii - Niveau: A-niveau

Kan man godt udlede Wiens lov på gymnasieniveau. Jeg har nemlig kigget på nettet og der snakker de om noget som hedder "energy density", og der vil man ved at indsætte i Plancks lov få: Link

Så vidt jeg husker har vi ikke haft noget om "energy density", hvor man snakker om energitætheden pr. frekvens (eller noget i den stil).


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Udledningen af Wien's forskydningelov drejer sig om at betragte funktionen

Bλ(T) = (2hc25) · 1/(ehc/(λkT) - 1)

som funktion af λ . I det væsentlige er det funktionen

B(λ) = a·λ-5 · 1/(eb/λ - 1),

og man skal løse ligningen B'(λ) = 0 . Man får da

B'(λ) = -5a·λ-6 · 1/(eb/λ - 1) + ab·λ-7·eb/λ/(eb/λ - 1)2 

og ligningen B'(λ) = 0 fører da til ligningen

(b/λ)·eb/λ/(eb/λ - 1) = 5 eller

(5 - (b/λ))·eb/λ = 5

som en ligning i b/λ . Et CAS-værktøj finder hurtigt

b/λ = 4,965114 , dvs

hc/(λkT) = 4,965114

hvoraf man får Wien's forskydningslov

λmax·T = hc/(4,965114·k)


Svar #2
07. december 2013 af sashii

Hm, jeg kan følge med intil:

og man skal løse ligningen B'(λ) = 0 . Man får da

B'(λ) = -5a·λ-6 · 1/(eb/λ - 1) + ab·λ-7·eb/λ/(eb/λ - 1)2

Der giver lommeregneren mig nemlig:
(ab/λ7 - 5a/λ6) · e1-b/λ

Hvilket kan omskrives til:
-5a·λ-6 · e1-b/λ + ab? λ-7 

Redigieret:
Eller nej, tror jeg har lavet en tastefejl. 


Svar #3
07. december 2013 af sashii

Nu har jeg prøvet med de rigtige værdier, men jeg kan ikke få den til at give det samme. 
Lommeregneren siger: 
(5a·(eb/λ -1)·e-b/λ / λ6) + (ab·e-b/λ / λ7)

Jeg kan ikke helt se hvordan du har fået det fremhævede:
B'(λ) = -5a·λ-6 · 1/(eb/λ - 1) + ab·λ-7·eb/λ/(eb/λ - 1)2

Jeg har prøvet at indsætte et vilkårligt tal i de to ligninger, men de giver ikke det samme tal, hvilket er meget mærkeligt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det drejer sig om at differentiere funktionen

B(λ) = a·λ-5 · 1/(eb/λ - 1)

Jeg benytter produktreglen

B'(λ) = -5·a·λ-6 · 1/(eb/λ - 1) + a·λ-5 · (-1)/(eb/λ - 1)2 · eb/λ · (-b/λ2)

        = -5·a·λ-6 · 1/(eb/λ - 1) + ab·λ-7 · eb/λ / (eb/λ - 1)2 


Svar #5
07. december 2013 af sashii

#4, Hvor kommer det sidste stykke fra: eb/λ · (-b/λ2

Når man bruger produktreglen er det jo f'(x) · g(x) + f(x) · g'(x)


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, men man benytter også differentiation af en samme nsat funktion Den sidste del  eb/λ · (-b/λ2) kommer fra differentiationen af eb/λ .


Svar #7
07. december 2013 af sashii

#6, Så giver det god mening. 
Jeg prøver lige at finde ud af hvordan du fået det til at give (b/λ)·eb/λ/(eb/λ - 1) = 5 eller (5 - (b/λ))·eb/λ = 5. Jeg får nemlig et mere vanskeligt tal, men jeg prøver mig lige frem.


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

I ligningen

(b/λ)·eb/λ/(eb/λ - 1) = 5

ganger man over med (eb/λ - 1) til

(b/λ)·eb/λ = 5·(eb/λ - 1) ,

hvoraf man så får

(5 - (b/λ))·eb/λ = 5


Svar #9
07. december 2013 af sashii

#8, Min fejl. Jeg mente hvordan du får: (b/λ)·eb/λ/(eb/λ - 1) = 5 ud af B'(λ) = 0

Der siger min lommeregner:
5·(eb/λ -1)·x - b·eb/λ = 0 eller a = 0


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Hvad er x ?

Man sætter så

B'(λ) = -5·a·λ-6 · 1/(eb/λ - 1) + a·λ-5 · (-1)/(eb/λ - 1)2 · eb/λ · (-b/λ2)

        = -5·a·λ-6 · 1/(eb/λ - 1) + ab·λ-7 · eb/λ / (eb/λ - 1)2  = 0 

og ganger ligningen med (λ6/a)·(eb/λ - 1) til

-5 + (b/λ)·eb/λ / (eb/λ - 1) = 0 

eller

(b/λ)·eb/λ = 5·(eb/λ - 1)


Svar #11
07. december 2013 af sashii

#10, x skulle ikke stå der. Der skulle stå λ

Men hvorfor ganges ligningen med (λ6/a)·(eb/λ - 1)?


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det gør jo netop, at ligningen

-5·a·λ-6 · 1/(eb/λ - 1) + ab·λ-7 · eb/λ / (eb/λ - 1)2  = 0

bliver mere overskuelig.

Man dividerer med faktoren til -5 i det første led.


Svar #13
07. december 2013 af sashii

#12, Så ligningen vil altså hedde:

-5·a·λ-6 · 1/(eb/λ - 1) + ab·λ-7 · eb/λ / (eb/λ - 1)2  = 0

Ganget med (λ6/a)·(eb/λ - 1)

-5 · ab·λ-7 · eb/λ / (eb/λ - 1)2  = 0

Divideret med -5

ab·λ-7 · eb/λ / (eb/λ - 1)2  = 5

Hm, jeg kan ikke helt se hvordan du har fået dit resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej, ikke divideret med -5. Læs hvad jeg skrev: "dividerer med faktoren til -5" . Man dividerer med

a·λ-6 · 1/(eb/λ - 1) .

Det er det samme som at gange med

6/a)·(eb/λ - 1) .

Ganger man ligningen

-5·a·λ-6 · 1/(eb/λ - 1) + ab·λ-7 · eb/λ / (eb/λ - 1)2  = 0

med 

6/a)·(eb/λ - 1)

får man

-5 + (b/λ) · eb/λ / (eb/λ - 1) = 0


Svar #15
07. december 2013 af sashii

#14, Hvis man ganger med (λ6/a)·(eb/λ - 1), er det så ikke 

-5 + (b·λ) · eb/λ / (eb/λ - 1) = 0

som vil være tilbage. Hvordan kan det være, at det bliver til b/λ?


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Fordi der står (med udeladelse af nogle faktorer) 

ab·λ-7 · (λ6/a) = b · λ-7+6 = b/λ 


Svar #17
07. december 2013 af sashii

#16, Når.

Lige et sidste spørgsmål. Hvordan kan λmax·T = hc/(4,965114·K) være Wiens forskydningslov? Den hedder jo λmax·T = b, hvor b = 2,9·10-3 K·m 

Men hvis vi udregner hc/(4,965114·k), får jeg at (6,62·10-34 J·s · 3·108 m/s) / 4,965114 K = 4,0 · 10-26. Det skulle gerne give 2,9·10-3 K·m


Svar #18
07. december 2013 af sashii

Når, det var Boltzmanns konstant. Jeg har den nu. Tusind tak for hjælpen :) 


Brugbart svar (0)

Svar #19
07. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Ja, k var Boltzmanns konstant.

Måske mener du "nå", ikke "når".


Svar #20
07. december 2013 af sashii

#19, Ja. Tak, du har været en stor hjælp!


Skriv et svar til: Udledning - Wiens lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.