Matematik

Differentiering og monotoniforhold

08. december 2013 af camilla1234567890 (Slettet)

jeg skal bruge hjælp til hvilke formler jeg skal bruge og hvad det er dette tegn betyder 

Vedhæftet fil: Opgave 3.doc

Brugbart svar (1)

Svar #1
08. december 2013 af Annebanana (Slettet)

Det tegn betyder tilhører. Dvs. din x-værdi kan antage værdierne -1:4. 

Du skal finde f'(x)=0. Også løse for x. Du får en 2. gradsligning, så brug diskriminanten til at bestemme dine løsninger. 

Dette skal du se på, hvordan fkt. bevæger sig før og efter punktet. Dvs. hvis du f.eks. får x=8. Så kigger du på f'(7) og f'(9). 


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. december 2013 af mathon

Opgave 3:

En funktion f er bestemt ved

f(x) = x3 - 5x2 + 3x     x ∈ [-1;4]

Bestem funktionens monotoniforhold, og angiv værdimængden for f.

Grafen for f har to tangenter, der begge har hældningskoefficient 3.

Bestem koordinatsættet til røringspunktet for hver af disse tangenter.

...................

monotoniændring sker i
ekstremumspunkter, som
kræver
                            f '(x) = 0

                            3x2 - 10x + 3 = 0

                                    5 - √(13)               
                             x = --------------  ≈ 0,7
                                         2                               


               


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2013 af mathon

korrektion for fejltastning i #2

 

monotoniændring sker i
ekstremumspunkter, som
kræver
                            f '(x) = 0

                            3x2 - 10x + 3 = 0

                                 x = (1/3)   v   x = 3


               


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2013 af mathon

   f '(x) = 3•(x-(1/3))•(x-3)

monotoniforhold:
   for -1 < x < (1/3) er f '(x) > 0, hvorfor f(x) er monotont voksende
   for (1/3) < x < 3 er f '(x) < 0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
   for 3 < x < 4 er f '(x) > 0, hvorfor f(x) er monotont voksende

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. december 2013 af mathon

  …hvoraf ses, at
                              f(x) har lokalt minimum for x = 3
                              funktionsværdierne f(-1) og f(3) sammenlignes derfor:

                                    f(-1) = f(3) = -9
                              dvs fmin = -9

                       og  
                              f(x) har lokalt maksimum for x = (1/3)
                              funktionsværdierne f(1/3) og f(4) sammenlignes derfor:

                                    f(1/3) = (13/27) ≈ 0,48
                                    f(4) = -4
                       hvoraf
                                    fmax = 13/27

heraf
                                    Vm(f) = [-9;13/27]
                             


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. december 2013 af mathon

tangenter
                         f '(x) = 3 = 3x2 - 10x + 3 

                         3x2 - 10x = 3x•(x - (10/3)) = 0 …


Skriv et svar til: Differentiering og monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.