Matematik

Omskrivning af ellipsens ligning

09. december 2013 af Gandhara (Slettet) - Niveau: A-niveau

(Data vedlagt som dokument)

Jeg har fået en ligning for en ellipse, som beskriver en stjernes bane omkring et sort hul. Ellipseligningen ser ud som følger:

-1.112x2+50.936x-3.966y2+886.012y=50030.517

Jeg skal omskrive den til formen for at aflæse værdier for den halve stor og lilleakse:

(x-x0)2/a2 + (y-y0)2/b2=1

Ellipsen er lavet på baggrund af data, hvor afstande er angivet i lysdage. Hvis jeg bare ser på ellipsen, kan jeg se at hele storaksen er ca. 10 lysdage. De værdier, for a og b, jeg kan aflæse er jo 5-cifrede! (kan desværre ikke uploade billede af ellipsen. Men den er ca. 10 lysdage i hele storaksen).

1. Problemet er at når jeg omskriver den, får jeg negative værdier for den halve stor- og lilleakse!

Er der evt. en der kan se rigtig godt igennem for regne- og indtastningsfejl, speciel mht. nogel fejlagtige fortegn nogen steder?

2. Er det overhovedet rigtige værdier for a og b jeg får? 

Håber nogen kan se min fejl :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2013 af SuneChr

En beregning giver:
x0  =  6367 / 278
y0  =  221503 / 1983
a  =  ( √ 9915 ) / 50
b  =  ( √ 695 ) / 25


Svar #2
09. december 2013 af Gandhara (Slettet)

Hvordan er du kommet frem til det?


Svar #3
09. december 2013 af Gandhara (Slettet)

Har selv løst problemet :D

Har nu fået den halve storakse til 5.767, og den halve lilleakse til 3.059.


Skriv et svar til: Omskrivning af ellipsens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.