Matematik

Matematik.

09. december 2013 af raaambo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe mig, det er lidt svært :-) 

To linjer l og m er bestemt ved
l: 2x – y – 4 = 0
m: x + 3y + 5 = 0
Bestem koordinatsættet til skæringspunktet mellem linjerne l og m.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2013 af PeterValberg

Det er to ligninger med to ubekendte, - brug fx "lige store koefficienters" metode:

i) 2x - y = 4
ii) x + 3y = -5

multiplicer ligning ii) med -2 og addér de to ligninger

i) 2x - y = 4
ii -2x - 6y = 10

(2x - y) + (-2x - 6y) = 4 + 10

hæv parenteserne, reducér (x forsvinder), bestem y

indsæt herefter den fundne værdi for y i en af de oprindelige ligninger
og bestem x

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. december 2013 af PeterValberg

Eller vha. "indsættelsesmetode": [ LINK ]

i) 2x - y = 4
ii) x + 3y = -5

Isolér den ene variabel i den ene ligning og indsæt dette udtryk i den anden :-)

i) 2x - y = 4   ⇔   y = 2x - 4

hvilket indsættes i ligning ii):

ii) x + 3y = -5   ⇔   x + 3(2x - 4) = -5   ⇔   x + 6x - 12 = -5

bestem nu værdien for x

y bestemmes ved at indsætte den fundne værdi for x i én af ligningerne

koordinatsættet (x,y) er koordinaterne for skæringspunktet mellem l og m
(hvis der er en løsning)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Matematik.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.