Matematik

hjælp til opgave, vektor

16. december 2013 af millehansen92 (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg har siddet med den her opgave i 3 timer nu, kan bare ikke knække koden:(

i  et koordinatsystem er der givet følgende punkter K(0,0) L(3,6) M(-2,8).

punktet N ligger på liniestykket LM, N har 3 gangeså stor afstand til L som M. beregn koordinaterne til vektoren KN .for ethvert positivt tal t betegner Nt det punkt på liniestykket LM som har t gange stor afstand til L som til M. bestem, udtrykt t, koordinaterne til Nt 

håber der er en som kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2013 af peter lind

Fin vektor LM

KN = KL+LN = KL+ 3*LM/4


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man ved så, at LN = 3·LM , og dermed

KN = KL + LN = KL + 3·LM .

Man har så

KNt = KL + t·LM


Svar #3
16. december 2013 af millehansen92 (Slettet)

tak,men hvorfor divideres vekto LM med 4?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Formuleringen i #0 er lidt uklar. Jeg læste det første til at N har 3 gange så stor afstand til L som M (har). Men i lyset af den efterfølgende definition for Nt, er meningen nok snarere, at N har 3 gange så stor afstand til L som (til) M. Da får man i stedet

LN = LM + (1/2)·LM = (3/2)·LM ,

og dermed

KN = KL + LN .

For Nt får man så

LNt = LM + MNt = (t-1)·MNt + MNt = t·MNt = (t/(t-1))·LM

og dermed

KNt = KL + LNt


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2013 af peter lind

Der står også at N ligger på linjestykket  LM.  Og dermed at længden LN er mindre end længden af LM. Bruger man dette får man resultatet i #1 


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, nu giver det mening.


Svar #7
16. december 2013 af millehansen92 (Slettet)

Så det første svar i #1 skal bruges ? Forstår stadig ikke hvorfor der divideres med 4

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det skyldes, at punktet N deler liniestykket LM i to dele, hvis længder forholder sig som 3:1. Den ene dels længde er derfor 3/4 af hele liniestykket LM's længde. Altså

LN = (3/4)·LM .

Ved Nt deles linestykket LM i to dele, hvis længder forholder sig som t:1 . Man har da

LNt = (t/(t+1))·LM


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. december 2013 af peter lind

Den første længde skal være 3 gange den anden længde til sammen skal de giver hele længden altså 4 * den mindste længde skal give det hele resten er så de 3/4


Svar #10
17. december 2013 af millehansen92 (Slettet)

KNt = KL + t·LM gælder vel stadig ??

KNt = (3,6)+t* LM ??

Brugbart svar (0)

Svar #11
17. december 2013 af peter lind

nej  og det har den heller ikke gjort før


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. december 2013 af peter lind

Lige en anbefaling. Indsæt punkterne på et kvadreret papir. Så får du et bedre overblik


Svar #13
17. december 2013 af millehansen92 (Slettet)

Ja det hjælp faktisk lidt at få lavet en skitse.
Jeg har regnet på det og får vektor LM=(-5;2) og derefter vektor KN=(-0,75 ;7,5)
Så må
Nt=KL +t*LM/t+1
??

Brugbart svar (0)

Svar #14
17. december 2013 af peter lind

Du mangler en parentes  omkring t+1 ellers ja


Svar #15
17. december 2013 af millehansen92 (Slettet)

men er lidt i tvivl om hvordan  jeg skal forklare det sidste med tallet, t. jeg forstår det godt men kan ikke sætte ord/skrift på-


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Læs forklaringen i #8.


Skriv et svar til: hjælp til opgave, vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.