Fysik

Er det en generel hastighedsformel?

19. december 2013 af xxx007xxx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kan man sige at nedenstående 

v (t) =  g  * t  + v0

er en generel hastighedsfunktion?

og dermed kan benyttes i alle tilfælde også til at beskrive det frie fald med luftmodstand?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2013 af mathon

For
              bevægelse med konstant acceleration a
              er
                          v(t) = a•t  + v0
dvs
for bevægelse i Jordens tyngdefelt uden luftmodstand
gælder
                          v(t) = g•t  + v0


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. december 2013 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Nej, du kan ikke bruge den formel, når du regner luftmodstanden med.

Når du ser bort fra luftmodstanden, giver Newtons 2. lov:

m*dv/dt = m*g  <=>

dv/dt = g  <=>

v = g*t + v0

Men hvis du regner luftmodstanden med, får du:

m*dv/dt = m*g - Fluftmodstand(v)

og så bliver det noget mere kompliceret at finde v.


Svar #3
19. december 2013 af xxx007xxx (Slettet)

Men kan jeg bruge den til at begrunde, at årsagen til at formene i det forsøg som jeg har udført, ikke opnår deres makssimale hastighed, er at de ikke falder i lang tid nok og dermed ikke opnår deres maksimale hastighed?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. december 2013 af GalVidenskabsmand (Slettet)

I formlen

v = g*t + v0

er der ikke nogen maksimal hastighed. v vil bare blive større og større som tiden går. Det med den maksimale hastighed kommer først ind i billedet, når man tager højde for luftmodstanden.

Du havde en formel i en anden tråd:

v = (m*g)/k * (1 - e-k/m*t)

Den viser, at den maksimale hastighed er (m*g)/k, men at v nærmer sig denne asymptotisk. Hvis du kender m, k og faldtiden, så kan du beregne, hvor meget v afviger fra maksimalhastigheden.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. december 2013 af mathon

                v(t)  =  (m·g/k)  •  (1  -  e-(k/m)·t)            e-(k/m)·t → 0    for  t → ∞       


Skriv et svar til: Er det en generel hastighedsformel?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.