Matematik

Skæring mellem parabel og linje

19. december 2013 af k31l23l07 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude. 

Kan i forklare mig hvordan man bestemmer eventuel skæring mellem parabel og linje?

TUSIND TUSIND TAK!


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Parabelen: f(x) = ax2 + bx + c

Linien: g(x) = hx + k

x-koordinaterne for mulige skæringspunkter findes ved at løse ligningen f(x) = g(x) .


Svar #2
19. december 2013 af k31l23l07 (Slettet)

må jeg godt bare skrive g(x)=ax+b??

ax2+bx+c=ax+b

Og hvad skal jeg komme frem til?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du kan ikke bruge a og b i både f(x) og g(x). Derfor valgte jeg h og k i g(x).

Løs så 2.-gradsligningen

ax2 + bx + c = hx + k


Svar #4
19. december 2013 af k31l23l07 (Slettet)

Jeg vil jo mene jeg skal starte med at sætte den =0

ax2 + bx + c - hx - k = 0

Men hvad gør jeg så? tænker bare der er psyko mange ukendte størrelse nu jo?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du skal jo reducere udtrykket til standardformen, så du kan løse 2.-gradsligningen. Saml de ensbenævnte led.


Svar #6
19. december 2013 af k31l23l07 (Slettet)

Jeg er slet ikke med x(ax+b-h) +c -k ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hold led med x2 for sig, led med x for sig, og konstanterne for sig:

ax2 + (b-h)x + (c-k) = 0


Svar #8
19. december 2013 af k31l23l07 (Slettet)

Jeg er virkelig fuldstændig tabt på hvordan jeg løser den, uden tal?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er en ganske almindelig 2.-gradsligning. Beregn diskriminant og benyt rodformlen.

ax2 + (b-h)x + (c-k) = 0

Ax2 +   Bx   +   C   = 0


Svar #10
19. december 2013 af k31l23l07 (Slettet)

d=b2-4ac-> b2-4·a·(c-k) 

x= -(b-h)+kvrod d/2a

???????


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du skal jo så benytte de koefficienter, der hører til dette 2.-gradspolynomium

d = B2 - 4·A·C = (b-h)2 - 4a·(c-k)

og dermed

x = (-(b-h) ± √d) / (2a)


Skriv et svar til: Skæring mellem parabel og linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.