Matematik

Udtryk af tiden

08. januar 2014 af shafaifer (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Vær venlig at se vedhæft.

Jeg har fundet frem til følgende udtryk for tiden T:

Først:

Der benyttes at v = strækning / tid <=> tid = strækning / v.

Hunden løber astanden c - x med hastigheden l.

Hunden svømmer afstanden |DB| med hastigheden s.

|DB| = √(a2 + x2)

Derved fås udtrykket: T(x) = ((c - x) / l) + (√(a2 + x2) / s)

Jeg håber på, at kunnne få indset, om der er fejl i dette udtryk. Kunne ledet c - x udtrykkes yderligere?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det ser rigtigt ud.


Svar #2
08. januar 2014 af shafaifer (Slettet)

#1

Det er en større opgave, så jeg er meget glad for, at du har taget dig tid til at kigge på denne kvalitative opgave, tak.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2014 af stargirl5 (Slettet)

Ud fra det fundne udtryk, hvordan viser man så at hvis l>s har T et kritisk punkt i

x0=a/((√l/s+1)*(√l/s-1))


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Beregn først T '(x) (jeg bruger her L for løbehastigheden l, da det typografisk vil være mere klart):

T(x) = (c-x)/L + (√(x2+a2))/s , dvs.

T '(x) = -1/L + x/(s·√(x2+a2)) , og dermed

T '(x0) = 0 ⇒ x0 = (s/L)·√(x02+a2)

               ⇒ x02 -(s/L)2·x02 = (s/L)2·a2

               ⇒ x0 = a·(s/L) / √(1 - (s/L)2)

Udtrykket er veldefineret for s/L < 1 .

Man ser, at T '(x) er < 0 for 0 < x < x0 , og at T '(x) > 0 for x0 < x < c , hvilket viser, at T(x) har et lokalt minimum i x0 .


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2014 af khalidamar (Slettet)

Hvordan kommer du fra

T '(x) = -1/L + x/(s·√(x2+a2)) , og dermed

til

T '(x0) = 0 ⇒ x0 = (s/L)·√(x02+a2)

og til derefter til dette

x02 -(s/L)2·x02 = (s/L)2·a2


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man løser så ligningen

-1/L + x/(s·√(x2+a2)) = 0 , dvs

x/(s·√(x2+a2)) = 1/L , og dermed

x = (s/L)·√(x2+a2)) , der så kvadreres til

x2 = (s/L)2·(x2+a2) , hvor man isolerer led med x2

x2·(1 - (s/L)2) = (s/L)2·a2 , og dermed

x = a·(s/L)/√(1 - (s/L)2)


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. januar 2014 af stargirl5 (Slettet)

Hvordan kommer du frem til at T '(x) = -1/L + x/(s·√(x2+a2))


Svar #8
12. januar 2014 af shafaifer (Slettet)

#7

Ved at differentiere funktionen på et stykke CAS-værktøj.


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. januar 2014 af stargirl5 (Slettet)

Ok og tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. januar 2014 af khalidamar (Slettet)

Vi næste spørgsmål har jeg gjort følgende. Det er spørgsmål c:

har taget gennemsnittet af målingerne for L og S og indsat i formlen: x = a·(s/L)/√(1 - (s/L)2)

Problemet er bare, at værdien s er større end L og derfor giver nævneren et negativt tal som ikke kan lade sig gøre idet tallet står under kvadratrod. ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. januar 2014 af stargirl5 (Slettet)

I spørgsmål c  har jeg brugt formelen v=afstand/tid

Hvor jeg har udregnet alle løbetider og svømmetider. Første vandrække i skemaet har jeg gjort følgende:

l=20meter/3,20s=6,25m/s

s=10m/12,13s=0,82m/s

Så har jeg sat l og s ind i formelen:

x0=a/(√l/s+1*√l/s-1)

x0=a/(√6,25m/s/0,82m/s+1*√6,25m/s/0,82 m/s-1)=0,13a

Dette har jeg gentaget for alle målinger af l og s

Men om det er rigtigt ved jeg ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. januar 2014 af khalidamar (Slettet)

Hvad har du skrevet som kommentar til det sidste ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. januar 2014 af stargirl5 (Slettet)

Mener du allersidste spørgsmål?

Jeg har skrevet, at de viste data passer godt med formelen x0=0,14a

Dette viser at hunden har en god fornemmelse for at finde den bedste rute


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Beregner man gennemsnittene fra den givne tabel, finder man

s = 0,8608 m/s    og   L = 6,1856 m/s , hvoraf s/L = 0,139 .

Indsættes i udtrykket for x0 i #4 fås så

x0 = a·(s/L) / √(1 - (s/L)2) = 0,141a


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. januar 2014 af stargirl5 (Slettet)

#14
 

Hvordan kommer du frem til at

x0 = a·(s/L) / √(1 - (s/L)2) er det samme som den opringelige formel, der er x0=a/(√l/s+1*√l/s-1)? Håber du kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Det er heller ikke tilfældet, som du skriver det her.

I #3 har du derimod givet dette udtryk (med L i stedet for l):

x0 = a/((√L/s+1)·(√L/s-1)) = a / √((L/s)2 -1)

                                      = a / ((L/s)·√(1 - (s/L)2))

                                      = a·(s/L) / √(1 - (s/L)2)


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. januar 2014 af stargirl5 (Slettet)

#16
 

tak for det. Bruger du anden afledte testen til at finde ud af at det er et lokalt minimum eller hvilken metode er det du bruger?


Brugbart svar (0)

Svar #18
13. januar 2014 af stargirl5 (Slettet)

#16
 

 

Forresten i din udregning hvordan kommer du fra a / √((L/s)2 -1) til ((L/s)·√(1 - (s/L)2))


Brugbart svar (0)

Svar #19
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Man sætter (L/s)2 uden for kvadratroden.

√((L/s)2 -1) = √( (L/s)2·(1 - (s/L)2) ) = (L/s) · √(1 - (s/L)2)

#17

Man har (se #4), at

T '(x) = -1/L + x/(s·√(x2+a2))

Man har T '(0) = -1/L < 0 . Vis, at T '(x) er en voksende funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #20
23. januar 2014 af peter09 (Slettet)

Hvordan kan det være at når jeg sætter det udregnede udtryk lig med det oprindelig, giver CAS -værktøjet mig dette (se billed) istedet for 'true' ?

Vedhæftet fil:Udklip.PNG

Forrige 1 2 Næste

Der er 32 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.