Matematik

Retningsvektorer m. punkter

08. januar 2014 af Anonyminized (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Matematikstuderende

Opgave 2 lyder som følgende:

Linjen l har parameterfremstillingen: l: (x y) = (0 3) + t * (1 2).

a) Bestem koordinaterne til der punkt på l, som svarer til paramterværdien t=5

b) Gør rede for, at punktet A = (57,117) ligger på l.

c) Bestem koordinaterne til skæringspunktet mellem l og linjen m med ligningen

m: y = -3x+13

l skærer parablen y = x^(2) i to punkter.

d) Bestem koordinaterne til hvert af de to skæringspunkter. 

Nogle der kan give en hjælpende hånd? Det ville være dejligt!
Mvh Belmin


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2014 af peter lind

Hvad har du selv gjort


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

a) Indsæt t = 5 i parameterfremstillingen og beregn koordinaterne for det tilh8rende punkt.

b) Vis, at der findes en værdi af t, der fremstiller punktet A.

c) Indsæt parameterfunktionerne x(t) og y(t) for linien l i ligningen for linien m og løs ligningen i t, hvorved man finder parameterværdien for skæringspunktet.

d) Indsæt parameterfunktionerne x(t) og y(t) for linien l i parabelens ligning pg løs ligningen i t, hvorved man finder parameterværdierne for de to skæringspunkter. Indsæt hver parameterværdi i parameterfremstillingen for l til bestemmelse af skæringspunktertnes koordinater.


Svar #3
08. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Ved ikke om dette er rigtigt i opgave a..
Men jeg brugte bare vores ovenstående parameter fremstilling:

(x y) = (0 3) + t * (1 2).

satte t = 5

og fandt hhv. x og y på følgende måde:

x = 3+5*3=3+15 = 18

s = (18,0) da y = 0 i dette tilfælde.

bagefter

y = 3+5*6 = 3+30 = 33

T = (0,33)


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Parameterfremstillingen er

[x , y] = [0 , 3] + t·[1 , 2] .

a) Du skal indsætte t = 5 i de to funktioner

x(t) = 0 + t , y(t) = 3 + 2t


Svar #5
08. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Mange tak Andersen. I opgave b) med at jeg skal vise, at der findes en værdi af t, der fremstiller punktet A = (57,117) - skal jeg så bare tilfældigt angive en værdi af t, eller hvordan?


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. januar 2014 af peter lind

Det gør du ved at finde det t der giver x koordinaten 57 og derefter vise at den samme t værdi giver de 117


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der skal man vise, at der findes en værdi af t, så at

[57 , 117] = [0 , 3] + t·[1 , 2] ,

dvs.

57 = 0 + t , og
117 = 3 + 2t .

Find t af den første ligning, og vis, at dette t også tilfredsstiller den anden ligning.


Svar #8
08. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

I c'eren. Kommer ligningen efter man har indsæt x(t) og y(t) til at se sådan ud:

(3 over 2) =  -3 * (0 over 1) + 13 

eller er jeg forkert på den?


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det ser ikke rigtigt ud.

I c) indsætter man de to parameterfunktioner for l:

x(t) = 0 + t , y(t) = 3 + 2t

i ligningen for linien m, altså

y = -3x+13

hvorved man får

3 + 2t = -3·(0 + t) +13 .

Løs nu denne ligning i t. Det giver parameterværdien i parameterfremstillingen for linien l for skæringspunktet.


Svar #10
08. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

I den sidste opgave d) får jeg ligningen til at være:

3+2t = (0+t)^(2)
dernæst får jeg:

3+2t = t^(2)

når jeg har t(^2), så bliver jeg lidt forvirret..?


Svar #11
08. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Har jeg så med en andengradsligning at gøre, eller hvordan..?


Brugbart svar (1)

Svar #12
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, det er en 2.-gradsligning i t.


Svar #13
08. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

[D=b^2-4*a*c]

så jeg skal finde diskriminanten?


Svar #14
08. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

og hvis ja, hvad er min b værdi så 2, a = 3 og c = 1? 


Brugbart svar (1)

Svar #15
08. januar 2014 af peter lind

Du bør anbringe alle led på samme side for at finde hvad a, b og c er

   t2 - 2t  -  3 = 0

ax2  -bx  + c = 0


Svar #16
08. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

#15

Okay -

Kan det så passe, at jeg får:

d = b^(2)-4*a*c

   = 2^(2)-4*1*(-3)

   = 16 ???


Svar #17
08. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Har prøvet så godt jeg kan nu, håber jeg har det rigtige svar. Mange tusinde tak, i må sove godt :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ja, diskriminanten er korrekt. Man kan umiddelbart faktorisere 2.-gradsligningen

t2 -2t -3 = 0

(t-3)(t+1) = 0

hvorved man kan benytte nulreglen til at aflæse rødderne.


Skriv et svar til: Retningsvektorer m. punkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.