Matematik

hvad x? - er der en løsning?

10. januar 2014 af Problemsolver (Slettet)

havd er x? jeg er lidt i tvivl om der overhoved er en løsning.

3/5*(2x-2/3)2-12/5*x2= -7/3

jeg kom frem til svaret, x=25/24, men det giver ikke -7/3 når jeg erstatter x med 25/24.

Er der ingen løsning til denne ligning eller er det mig der failer?

Det ville være dejligt hvis der er en der gider at komme med et svar.


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. januar 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

3/5*(2x-2/3)2-12/5*x2= -7/3

3/5*(4x2-8/3x+4/9) -12/5*x2 = -7/3

12/5x2 -24/15x +12/45 -12/5x2 = -7/3

24/15x = 12/45 + 7/3

24/15x = (12+7*15)/45

x = 15/24*117/45 = 13/8


Svar #2
10. januar 2014 af Problemsolver (Slettet)

omg! taaaak!


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Eller gang ligningen med (5/3):

(2x - (2/3))2 - 4x2 = -35/9 , og dermed

(2x - (2/3))2 - (2x)2 = -35/9 , faktoriser nu venstresiden

(2x - (2/3) -2x)·(2x -(2/3) +2x) = -35/9 , eller

(2/3)·(4x -(2/3)) = 35/9

4x - (2/3) = 35/6

4x = 35/6 + 2/3 = 39/6 = 13/2

x = 13/8


Svar #4
11. januar 2014 af Problemsolver (Slettet)

Tak, fandt ud af at jeg troede parentesen var opløst når jeg regnede ^2 ud, men det var det åbenbart ikke. :D 


Skriv et svar til: hvad x? - er der en løsning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.