Matematik

Nummeriske ligninger

12. januar 2014 af shila159 - Niveau: C-niveau

Er der nogle der kan forklare mig hvordan man løser en nummerisk ligning? 

Eks. /4x+3/ = 3x-2

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2014 af mathon


                  |4x+3| = 3x-2    
                                        for x < -(3/4) = -(21/28)  er  4x+3<0  dvs  
                                              -(4x+3) = 3x-2

                                              4x+3 = -3x + 2

                                              7x = -1

                                              x = -(1/7) = -(4/28)   som ikke er mindre end  -(21/28) og derfor ikke er en løsning

.

                                        for x ≥ -(3/4)  er  4x+3≥0  dvs  
                                              4x+3 = 3x-2

                                              x = -5 som ikke er større end -(3/4) og derfor ikke er en løsning


               Løsningsmængden

                                                      L  =  Ø

                                   


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. januar 2014 af Krabasken (Slettet)

I # 1 er dine ligninger blevet lavet om til uligheder.

Det er de ikke - det er ganske almindelige ligninger

----------------

1) 4x+3 = 3x-2

4x-3x = -2-3

x = -5

------------------

2) 4x+3 = -(3x-2) = -3x+2

4x+3x = 2-3

7x = -1

x = 1/7

-----------------

Løsningerne er altså x = -5 og 1/7

;-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. januar 2014 af Krabasken (Slettet)


Svar #4
12. januar 2014 af shila159

Tusind tak! Så man skal bare regne numeriske ligninger ud som hvis de var normale ligninger bare med to intervaller? :D


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. januar 2014 af Krabasken (Slettet)

Ikke to INTERVALLER - men to VÆRDIER - en positiv og en tilsvarende negativ

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. januar 2014 af SuneChr

# 2, 3, 5   er ikke korrekte.
Ved indsættelse af  x = - 5   ∨   x = 1/7
i den oprindelige ligning, vil værdierne ikke tilfredsstille denne.
# 3  grafen for   |4x + 3|   kan kun ligge i 1. og 2. kvadrant
L = ∅   som # 1 beskriver.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. januar 2014 af Krabasken (Slettet)

Det er da ganske vist - der har jeg lige været for hurtig . . .

:'-(

Men intervaller kan der næppe være tale om :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. januar 2014 af SuneChr

Der vil altid være intervalopdeling ved ophævelse af numerisktegn.
|a|  =   a  for a > 0
|a|  = - a  for a < 0
|a|  =   0  for a = 0


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. januar 2014 af Eksperimentalfysikeren

Ligninger af denne type løses vedat man opdeler R i intervaller, hvor grænserne (her kun en enkelt) er de x-værdier, hvor den numeriske værdi er 0. Her sker der nemlig et skift mellem |E| = E og |E| = -E, hvor E er udtrykket, der er taget numerisk værdi af. Det giver:

4x+3 > 0, hvilket betyder, at x>-3/4:

4x+3 = 3x-2 ⇔ x = -5 hvilket er mindre end -3/4, så det er en falsk løsning

4x+3 < 0, hvilket betyder, at x<-3/4:

-(4x+3) = 3x-2 ⇔ -4x-3 = 3x-2 ⇔ -7x = 1⇔ = -1/7 hvilket er større end -3/4, så det er også en falsk løsning.

Prøv at tegne højre og venstre sides udtryk som funktioner i et koordinatsystem. Så kan du se sammenhængen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man skal huske at medtage den betingelse, under hvilken man enten bare ophæver numerisktegnet eller ændrer fortegn:

|4x+3| = 3x-2 ⇔

[ 4x+3 = 3x-2 ∧ 4x+3 ≥ 0 ] ∨ [ -(4x+3) = 3x-2 ∧ 4x+3 < 0 ] ⇔

[ x = -5 ∧ x ≥ -3/4 ] ∨ [ x = -1/7 ∧ x < -3/4 ] ⇔

L = Ø

Det er åbenbart disse uligheder, der også er medtaget i #1, der forvirrede #2


Svar #11
13. januar 2014 af shila159

Jeg fandt i dag ud af at jeg bare skal ophæve de nummeriske tegn som hvis de var paranteser, og bare regne det hvor jeg finder den ubekendte :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. januar 2014 af Krabasken (Slettet)

- Det var godt at høre!

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Men så løser du jo ikke længere den oprindelige ligning

|4x+3| = 3x-2


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. januar 2014 af SuneChr

# 11
Hvad er så formålet med at sætte numerisktegn, hvis de kan ophæves uden videre?
Det er da sikkert ikke din lærer, der sagde det?
Så kan man jo også bare sætte et minus i stedet for et plus, hvis det passer en.
Rundkredspædagogik duer ikke indenfor eksakte videnskaber.


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. januar 2014 af Krabasken (Slettet)

Se # 2

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Starten af svaret i #2 giver ikke mening, jvf. svaret i #10.


Skriv et svar til: Nummeriske ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.