Matematik

Kugle

14. januar 2014 af mimok (Slettet)

En plan hvis ligning er kendt tangerer en kugle, hvis ligning også er kendt, hvordan bestemmer jeg røringspunktets koordinater?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven er måske beslægtet med denne

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1431623

Hvis kuglen har centrum i C og radius r, og n er en normalvektor til planen, vil røringspunktet Q være et af de to punkter med stedvektoren

OQ = OC + r·n/|n| .

Vælg det punkt af de to punkter, der ligger i den givne plan.


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. januar 2014 af mathon

Tangentplanen
                α:   ax + by + cz + d = 0                      med normalvektor  n = [a,b,c]

kuglen
                k:   (x-e)2 + (y-f)2 + (z-g)2 = r2             med centrum C = (e,f,g)  og radisus  r

Planens røringspunkt Q = (x,y,z)
findes af
                OQ = OC + CQ

                [x,y,z] = [e,f,g] ± r•n/|n|            hvor du til slut lige må efterprøve, om det er minus eller plus,
                                                                der har relevans for røringspunktet Q. Det sidste får du ved
                                                                at indsætte dit beregnede røringspunkts koordinater i
                                                                planens lignings venstre side. Giver den efterfølgende reduktion
                                                                ikke 0, skal tegnet skiftes.


              
           
                            


Svar #3
14. januar 2014 af mimok (Slettet)

Det tror jeg, jeg har planens ligning, som er:
-2x+2y-z-26=0

og kuglens ligningen, som er (x-2)2+(y-2)2(z-1)2=81

Jeg skal bestemme røringspunktets koordinater, der hvor planen tangere kuglen. Kan man kalde det for en tangentplan?


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. januar 2014 af peter lind

Kald linjens normalvektor n. Kaldes berøringspunktet P og centrum for kuglen C samt radius for kuglen r Der gælder   OP = OC+CP = OC±r*n/|n| Det ene fortegn giver det søgte punkt. Det andet fortegn, det diametralt modsatte punkt. Indsæt det fundne punkt i planens ligning for at afgøre hvilken, der er rigtig


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, en plan, der tangerer kuglen, er en tangentplan til kuglen. Se forklaringen i #1. Man benytter, at en radius til et punkt i en kugle står vinkelret på tangentplanen i punktet.


Svar #6
14. januar 2014 af mimok (Slettet)

Jeg kan godt forstå noget af formlen: OQ = OC + r·n/|n|, jeg forstår ikke hvorfor man ganger normalvektoren med radius?


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. januar 2014 af peter lind

Det er fordi afstanden mellem punktet på kuglens overflade og centrum af kuglen er radius


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Vektoren n/|n| er en enhedsvektor, der er parallel med normalvektoren. Den har længden 1. Vektoren

 r·n/|n|

har længden r (cirklens radius).

Man kommer til røringspunktet Q ved først at gå til cirklens centrum (OC), og derfra går man længden r i normalvektorens retning (enten den ene vej eller den modsatte vej) for at komme fra centrum til et punkt på kuglens overflade.


Svar #9
14. januar 2014 af mimok (Slettet)

Okay, jeg tror jeg er med nu, jeg skal bare være sikker. Ved at dele normalvektorens koordinater med normalvektoren længde, får jeg en enhedsvektor?


Brugbart svar (1)

Svar #10
14. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja. Når man dividerer en vektor med dens længde får man en vektor, der har længden 1. En sådan vektor kaldes en enhedsvektor.


Brugbart svar (1)

Svar #11
14. januar 2014 af mathon

Planens røringspunkt Q = (x,y,z)
findes af
                OQ = OC + CQ

                [x,y,z] = [e,f,g] ± (r/|n|)•n

                [x,y,z] = [2,2,1] ± (9/3)•[-2,2,-1]


Svar #12
14. januar 2014 af mimok (Slettet)

Tusind tak!

Hvad betyder diametralt modsatte punkt?

Grunden til at det er: ± r·n/|n|, er der fordi at normalvektoren kan gå begge veje?


Brugbart svar (1)

Svar #13
14. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Normalvektoren n/|n| peger i en ganske bestemt retning. I stedet for at undersøge, om vektoren i denne opgave peger fra planen mod cirklens centrum, eller fra planen væk fra cirklens centrum, kan man beregne begge punkter og så udvælge det, der faktisk ligger i planen. Det andet punkt ligger jo i afstanden 2r fra planen.


Svar #14
14. januar 2014 af mimok (Slettet)

Mange tak!

Jeg kan ikke få den til at gå op, jeg har regnet den i gennem 2 gange, og jeg kan ikke spotte fejlen. Jeg får:

OQ=[4,8,-2] el. OQ=[8,-4,4]

Men ingen af dem passer i planens ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Man har

OC = [2,2,1] , r = 9 og n = [-2,2,-1], så |n| = 3 . Dermed er

OQ = OC ± r·n/|n| = [2,2,1] ± (9/3)·[-2,2,-1] = [2,2,1] ± [-6,6,-3] ,

dvs

OQ = [-4,8,-2] eller OQ = [8,-4,4] .

Planens ligning er

-2x+2y-z-26 = 0 ,

og det ses, at punktet med stedvektoren OQ = [-4,8,-2] tilfredsstiller ligningen.


Svar #16
14. januar 2014 af mimok (Slettet)

 Tusind tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. januar 2014 af mathon

[x,y,z] = [2,2,1] ± [-6,6,-3]
                                           [x,y,z] = [-4,8,-2] 
                          eller
                                           [x,y,z] = [8,-4,4]
 

                          


Brugbart svar (0)

Svar #18
15. januar 2014 af mathon

evt.
        afstandsberegning - med fortegn - af C
        til plan
        
                                                    -2·2 + 2·2 - 1 - 26
                              dist(C,Q) =  --------------------------
                                                  √(-2)2+(2)2+(-1)2)

                              dist(C,Q) = -27/3 = -9

        C ligger altså i tangentplanens negative halvrum regnet i forhold til normalvektor n = [-2,2,-1]'s
        retning.
        Vektor CQ er derfor enrettet med n,
        hvoraf

              OQ = OC + CQ

                [x,y,z] = [e,f,g] + (r/|n|)•n

                OQ = [2,2,1] + (9/3)•[-2,2,-1]

                OQ = [2,2,1] + [-6,6,-3]

                OQ = [2,2,1] + [-6,6,-3] = [-4,8,-2]

                Q = (-4,8,-2)  da et punkt har samme koordinater som sin stedvektor.

                             
 

                  


Skriv et svar til: Kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.