Matematik

Numerisk ligning

15. januar 2014 af ShinobiNoKami (Slettet) - Niveau: C-niveau

Kan nogle hjælpe mig med at løse følgende numeriske ligning

|x-4|=x+|3-2x|


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen kan løses grafisk, eller ved at dele op i tilfælde. Man benytter, at

           a , for a ≥ 0
|a| = 
          -a , for a < 0

Man skal dele op i 4 tilfælde eftersom

(x-4 ≥ 0 ∨ x-4 < 0) ∧ (3-2x ≥ 0 ∨ 3-2x < 0), dvs.

(x ≥ 4 ∨ x < 4) ∧ (x ≤ 3/2 ∨ x > 3/2), dvs

x ≤ 3/2 ∨ 3/2 < x < 4 ∨ x ≥ 4

For x ≤ 3/2 fås så

-(x-4) = x + 3-2x , dvs

-x +4 = -x +3 , ingen løsning

For 3/2 < x < 4 fås

-(x-4) = x -(3-2x), dvs

-x +4 = 3x-3 , eller x = 7/4 (der er en løsning, da 3/2 < 7/4 < 4).

For x ≥ 4 fås

x-4 = x -(3-2x) , dvs

x-4 = 3x -3 , eller

2x = -1, dvs x = -1/2 (der ikke er en løsning, da -1/2 ikke er større end eller lig med 4).


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2014 af peter lind

 du skal spalte ligningen op efter hvor fortegnet i indmaden af de numeriske tegn skifter. Dette svarer til hvornår de er 0 i dette tilfælde

x-4= 0 <=> x= 4       3-2x= 0 <=>  x= 3/2

Du skal altså løse ligningen i hver af intervallerne ]-∞; 3/2 [;  [3/2; 4] og ]4 ; ∞[

I hvert af disse intervaller har indmaden samme fortegn, så du kan hæve de numeriske tegn


Skriv et svar til: Numerisk ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.