Matematik

Summation og gennemsnit

17. januar 2014 af LeonhardEuler

Hej Studieportalen

Jeg har vedlagt et billede, hvor jeg ikke kan forstå, hvordan man kommer fra den ene side af lighedstegnet til den anden. Jeg håber at få en forklaring.

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man benytter, at middelværdierne (jeg skriver dem her som <x> og <y>) er

<x> = (1/n)·∑xi    og   <y> = (1/n)·∑yi  .

Derfor har man

∑(xi - <x>)·(yi - <y>) = ∑(xiyi - <y>xi - <x>yi + <x><y>)

                              = ∑xiyi - <y>∑xi - <x>∑yi + <x><y>∑1

                              = ∑xiyi - <y>·n<x> - <x>·n<y> + <x><y>·n

                              = ∑xiyi - n·<x><y>

                              = ∑xiyi - (1/n)(∑xi)(∑yi)

∑(xi - <x>)2 = ∑(xi2 -2<x>xi + <x>2) = ∑xi2 -2<x>∑xi + <x>2∑1

                                                    = ∑xi2 - 2<x>·n<x> + <x>2·n

                                                    = ∑xi2 - n·<x>2

                                                    = ∑xi2 - (1/n)·(∑xi)2

Heraf følger den første ligning i det vedlagte.


Svar #2
17. januar 2014 af LeonhardEuler

#1 Tusind tak!  Desværre jeg falder af ved de sidste to linjer:

= ∑xiyi - n·<x><y>

= ∑xiyi - (1/n)(∑xi)(∑yi

Når der ganges 1/n ind i (∑xi)(∑yi), så bør man kun gange en af faktorerne, da det er et enkelt led. Altså:

 ∑xiyi - (1/n)(∑xi)(∑yi) =  ∑xiyi - <xi>(∑yi 

Eller den anden:

 ∑xi2 - (1/n)·(∑xi)2 ∑xi2 - (1/n)·(∑xi)·(Σxi= ∑xi2 - <∑xi>·(Σxi)

 

                                                   


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man har

n·<x><y> = n · ((1/n)·∑xi ) · ((1/n)·∑yi ) = (1/n) · (∑xi ) · (∑yi )


Svar #4
17. januar 2014 af LeonhardEuler

Det pirrede mig i en evighed, at jeg ikke kunne få det til at gå op. Men takket være dig går det endelig op - Igen tusind tak!


Skriv et svar til: Summation og gennemsnit

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.