Fysik

Henfalds opgave

17. november 2005 af bingeling (Slettet)
Hej, jeg har denne opgave for i fysik, og kan altså ikke lige se hvordan jeg skal gribe den an...
håber i kan hjælpe mig.
på forhånd tak!

------

En radioaktiv kilde indeholder 1,0 mg Cs-137. Cs-137 er betaminus-aktiv. Herved dannes Ba-137 i en exciteret tilstand, som vi betegner som Ba*-137. Halveringstiden for Cs-137 er 30 år.
Opskriv et reaktionsskema.
Hvor stor er betaminus aktiviteten fra denne kilde?
Ba-137 henfalder til grundtilstanden under udsendelsen af Gamma-stråling:

Ba*-137 --> Ba-137 + gamma tau ½ = 156s

I kilden vil der indstille sig en ligevægt mellem dannelse og henfald af Ba*-137. Bestem antallet af Ba*-kerner i kilden.

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2005 af tkruger (Slettet)

O7 Orbit 2?

Jeg antager, at du selv kan opskrive reaktionsskemaet.

A = k*N
k = ln2/T½
N = n * N[A] (N[A]= Avagadros tal og n = m/M)

Facit: 3,22 GBq - så kan du se om du får det samme uden jeg har lavet det hele


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2005 af Epsilon (Slettet)

Det korrekte svar på første spørgsmål står at læse i #1. Lad mig derfor blot kommentere det sidste spørgsmål.

Vi betragter de to henfaldsprocesser,

(1) Cs-137 --ß^(-)--> Ba*-137
(2) Ba*-137 -> Ba-137 + gamma.

'Reaktionsskemaet' i (1) er skematisk.

ad (1)
Vi har 1,0 mg Cs-137, som henfalder med halveringstiden T_½,Cs = 30 år. Henfaldsloven udsiger, at det resterende antal Cs-kerner til tiden t er

N_Cs = (N_0)(exp(-(k_Cs)t), t >= 0

hvor k_Cs = ln(2)/T_½,Cs.

ad (2)
Som udgangpunkt antages tilstanden Ba*-137 at være upopuleret (tom). Når Cs-kernerne henfalder, populeres tilstanden Ba*-137 med hastigheden -dN_Cs/dt (= A_Cs; aktiviteten fra Cs-kilden). Sideløbende hermed henfalder Ba*-137 til Ba-137 med halveringstiden T_½,Ba* = 156s. Fra starten af er aktiviteten af Cs langt større end aktiviteten af Ba*, så populering af Ba*-137 vil klart dominere over henfald af Ba*-137. Men efterhånden som Ba*-tilstanden populeres, vil aktiviteten vokse, og på grund af den relativt korte halveringstid (156s << 30år), vil et stadigt større antal Ba*-kerner henfalde. Henfaldsraten kan dog aldrig overstige populeringsraten, så efter et stykke tid må en kerneligevægt indstille sig. Med andre ord vil antallet af Ba*-137-kerner stabiliseres, og det er netop dette antal, hvortil der spørges.

Anskues disse overvejelser matematisk, må 'nettopopuleringsraten' dN/dt for Ba*-137 være

(*) dN/dt = A_Cs - A_Ba* = A_Cs - (k_Ba*)N,

hvor N er det tilbageværende antal Ba*-137-kerner. Både A_Cs og N afhænger af tiden; men bemærk dog, at

T_½,Cs = 30 år >> 156s = T_½,Ba*.

Denne enorme forskel i halveringstid har som konsekvens, at A_Cs aftager meget langsomt i forhold til den tid, det tager at populere Ba*-tilstanden, og kerneligevægten når derfor at indstille sig så tilpas hurtigt, at man mageligt kan regne A_Cs for konstant inden for dette tidsrum.

Foretag den netop begrundede modifikation af (*) og find derved et udtryk for det konstante antal Ba*-kerner i kilden, når ligevægten har indstillet sig. Bemærk, at dette _ikke_ kræver løsning af differentialligningen.

Den således benyttede model for udviklingen i antallet af Ba*-kerner betegnes i matematisk terminologi som en 'asymptotisk vækstmodel'.

Elever, som har beskæftiget sig med modellering med differentialligninger, vil i øvrigt bemærke, at antallet af Ba*-kerner i kilden derved estimeres som den øvre grænse

lim N(t)
t -> infty

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2005 af SirBille (Slettet)

Jeg har samme opgave for. Men jeg fatter altså ikke det sidste?

Hvordan ser det matematisk ud?

Brugbart svar (1)

Svar #4
20. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#3:
Foretages den foreslåede modifikation af differentialligningen (*) i #2, har vi

dN/dt = A - (k_Ba*)N,

hvor A er Cs-137-aktiviteten, som kan regnes for konstant inden for det tidsrum, hvor den exciterede tilstand Ba*-137 populeres.

Overvej, at man kan besvare spørgsmålet ved at løse ligningen

dN/dt = 0.

//Epsilon

Skriv et svar til: Henfalds opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.