Fysik

Spørgsmål om energi i fysik

21. januar 2014 af Pebernødden (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej! Jeg har 5 blandede spørgsmål om energi i fysik.

Jeg håber at i kan hjælpe mig, på forhånd tak :)

1.) Hvor stort et arbejde udføres af en person, der bærer en indkøbspose med massen 6 kg?

2.) Hvor stor er den kinetiske energi af en bil, der kører 108 km/t på en motorvej? Bilens masse er 900 kg

3.) Hvad sker der med en cyklists kinetiske energi, når farten fordobles?

4.) Hvor stor en energimængde skal tilføres for at opvarme 100 g vand 50 grader?

5.) Hvor stor en effekt skal du cirka yde for på 12 sekunder at gå en etage op?

- Dette er de eneste informationer jeg har. Det er et helt nyt emne for mig, så jeg rynker lidt på næsen af de her spørgsmål :)

Vh //Pebernødden


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. januar 2014 af CPrytz (Slettet)

1) Er du helt sikker på, at der ikke mangler en angivelse på, hvor langt, indkøbsposen bæres? Hvis der er det, giver det nemlig bedre mening. Så kan du bruge formlen Epotentiel = m*g*h, hvor g er tyngdeaccelerationen. 

2) Indsæt i formlen Ekinetisk = 0,5*m*v2 = 0,5*900*(108/3,6)... Ved at dividere med 3,6 omregner du til m/s... 

3) Et nemt eksempel er at indsætte f.eks. 1 m/s på v's plads i formlen for kinetisk energi, og så ændre dette til 20 i en anden beregning. Derved vil du kunne se, at når farten fordobles, firedobles cyklistens kinetiske energi. 

4) E = m * c * ?T. Formlen for energifrigivelse ved opvarmning af materialer. c er den specifikke varmekapacitet, hvilket for vand er 4,186 J/kg*C. Delta T er temperaturændringen, i dette tilfælde 50 grader. M er massen i kg. 
Altså: E = 0,1*4,186*50

5) Det kommer vel an på, hvor "langt" en etage er, og hvor meget du selv vejer. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. januar 2014 af peter lind

Har du selv nogen forslag ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. januar 2014 af Jens6554545 (Slettet)

2) Benyt, at Ekin = 1/2 *m * v^2. Du har båede v = 108 km/t og m = 900 kg

3) Se på formlen Ekin = 1/2 * m*v^2

4) Benyt formlen Q = C*(Tefter - Tfør)

   C = varmekapaciteten, som også kan udtrykkes med formlen C = c*m. Lille c en en konstant, som kan findes i databogen.

Tefter - Tfør = systemets temperaturtilvækst dvs. fra 0 g til 50 g. Bemærk angives i Kelvin.

Q= den mængde energi, der skal tilføres systemet, for at opnå det ønskede temperaturtilvækst.

5) Effekt er givet ved formlen P = E/t

Det kan måske hjælpe dig lidt på vej.


Svar #4
21. januar 2014 af Pebernødden (Slettet)

Til svar #1:

I opgave 1, står der ikke andet end spørgsmålet. Desværre :(

- Forresten tusinde tak! Det var til stor hjælp :)

Til svar #2:

Jeg havde ikke sådan konkret foreslag, da jeg er lidt på bar bund i fysikkens verden. Det eneste jeg manglede var nogle ''hint'' til hvordan jeg kunne komme videre, da jeg jo som sagt ikke så meningen i opgaverne :)


Svar #5
21. januar 2014 af Pebernødden (Slettet)

Til svar #3:

Også tusinde tak til dig :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. januar 2014 af peter lind

1) Arbejde = kraft*vej hvor vejen er det stykke posen bevæges i kraftens retning


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. januar 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

1)

0, så længe personen kun bevæger sig vandret.


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. januar 2014 af SuneChr

Når vi taler om energi, er spørgsmål 3 særlig interessant:
Hvad sker der med en cyklists kinetiske energi, når farten fordobles?
En cyklist, hvor den samlede masse af bevægelsen er M kg, som kører med en hastighed af v  m/s ,
er i besiddelse af en kinetisk energi på  1/2·M·v2  Joule.
Fordobler vi hastigheden v til 2v , er den samlede kinetiske energi  1/2·M·(2v)2 = 4·1/2·M·v2
Vi ser altså, at fordobles hastigheden, bliver energien 4 gange større.
Et forhold man, trafiksikkerhedsmæssigt, bør, - nej,  s k a l ,  tænke på !
Man kan udlægge det sådan, at fordobles hastigheden, vil skadeomfanget ved en trafikulykke
blive 4 gange så omfattende.


Skriv et svar til: Spørgsmål om energi i fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.