Kemi

Beregning af POH og pH i saltopløsninger - kemi B

28. januar 2014 af Charlottehc (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg skal beregne POH og Ph i saltopløsninger, som fx 0,2 BaCO3. Jeg har slået pkb op til 3,68, men da det er en middelstærk base kan jeg ikke rigtig huske hvordan man gør. nogen der kan hjælpe, tak? :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. januar 2014 af Heptan

Ovenstående er formlen for ikke-stærke, monovalente baser. Når du har fundet [OH-] kan du beregne pOH og pH ved:

pOH = -log([OH-])

pH = 14 - pOH


Svar #2
28. januar 2014 af Charlottehc (Slettet)

Tusind tak! Lige et enkelt spg: kan det passe at OH- så er 0,2*10^-3,68? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2014 af Heptan


Svar #4
28. januar 2014 af Charlottehc (Slettet)

Er det overhoved den måde jeg regner POH og PH på, når der står beregn det i følgende saltopløsninger? 0,2M BaCO3 og 0,5 Na3PO4 og 0,15M KHSO3? :) tak for hjælpen btw!


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. januar 2014 af Heptan

Ja, bare brug formlen for ikke-stærke baser. Men hydrogensulfit er en amfolyt, så den er både en syre og en base. Der ville jeg nok bruge amfolytformlen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. januar 2014 af mathon

eller skrevet:

     pKb(CO32-) = 3,68   hvilket indekerer middelstærk base
     Kb = 10-3,68                  
                                                     -Kb + √(Kb2 + 4·Kb·cb)
                                 pOH = -log(-------------------------------)
                                                                     2

.
                                                     -10-3,68 + √(10-7,36+4·10-3,68·0,2)
                                 pOH = -log(---------------------------------------------) = 2,2
                                                                             2

     ved 25°C
                                 pH = 14 - pOH = 14 - 2,2 = 11,8


Skriv et svar til: Beregning af POH og pH i saltopløsninger - kemi B

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.