Fysik

Elektroskop opgave..

30. januar 2014 af Mathnerdsx (Slettet) - Niveau: A-niveau

Her er en opgave jeg ikke ved hvordan man griber an, siden der bliver nævn to kapacitanser.. har oplagt den i vedhæftet

Vedhæftet fil: Dok191.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2014 af hesch (Slettet)

Når du tilslutter (parallelforbinder) elektroskopet ( C2 = 2pF ) med den variable kondensator ( C1 = 50pF ) får du en samlet kapacitet på C1+C2 = 52pF.

Kapacitet har enheden: Farad = Coulomb / Volt. Du kan derfor beregne ladningen på C1 = Q1 inden tilslutning af C2. Du må antage, at ladningen på C2 = Q2 = 0 inden tilslutning.

Efter tilslutning bliver Q1+Q2 ( = Q1 )  fordelt på kapaciteten C1+C2.

Du kan nu beregne den nye spænding over C1 (og C2) ved:  Farad = Coulomb / Volt.

osv.


 


Svar #2
30. januar 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

Okay, så har jeg forstået den rigtigt :D tak


Svar #3
30. januar 2014 af Mathnerdsx (Slettet)




Hesch er det korrekt?


 

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2014 af hesch (Slettet)

Tja, bumbum.

Nu får jeg altså  50pF*200V = 50E-12 F * 200V = 10-9 C.

Dette gentages så ved division i sidste linie, og resultatet bliver derfor korrekt (alligevel).

Hvis det skal være en aflevering, må du altså ikke skrive: C2 = Q = . . .   (det er jo to forskellige størrelser)

Du kan skrive:   Ladning C2 = Q2   eller lignende.

Den korte udgave hedder:   U = 50pF / 52pF * 200V = . . . .


Svar #5
30. januar 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

1*10^-8 / 52*10^-12 = 192.308V

Ahh, okay, hvor stor er ladningen på elektroskopet?


jeg er lige i tvivl, skal man her sige 2pF * 193,308 V, som jeg lige har regnet ud altså spændingsforskellen..




- Min mathcad siger 10^-8

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. januar 2014 af hesch (Slettet)

Den er:  2pF * 192,308V = 2E-12 F * 192,308V = 384,616E-12 C

Klag til mathcad.


Svar #7
30. januar 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

Okay, tak :)


Svar #8
31. januar 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

Svar til spændingsforskel : 192,308 V

Svar til ladningen i elektroskopet : 384,616E-12 C

Svar til kapaciteten som ænndres fra 50 til 25 pF: 25 pF * 200 V = 5*10^-9C
5*10^9C / (25 pF + 2 pF) = 185.185V

185,185V * 2 pF = 370.37V = svaret 

Jeg går ud fra der løber den samme volt igennem.


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. februar 2014 af hesch (Slettet)

Sidste linie: Volt "løber ikke igennem": De er der . Der løber ampere igennem. I en haveslange er volt = vandtryk, og ampere = vandgennemstrømning.

Ladningen er konstant, og spændingen ændres derfor fra 50pF * 200V til (25+2)pF * xV, hvorfor den nye spænding bliver:

200V * (50pF / 27pF) = 370,4V


Svar #10
03. februar 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

Ladningen er da ikke konstant, da man ændre kapacitansen? :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. februar 2014 af hesch (Slettet)

Hvor er denne strøm/ladning da løbet hen ?

De to kapaciteter indgår i et isoleret kredsløb, uden "exit-skilte".

Der er vel ikke hul i haveslangen ?


Svar #12
03. februar 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

Ja, men kapacitansen ændre jo lige netop på ladning, hvis f.eks. afstanden blev ændret, areal osv.


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. februar 2014 af hesch (Slettet)

Du har ikke svaret:  Hvor er denne strøm/ladning da løbet hen ?

Kapacitet er ikke lig med ladning.

Ladning = kapacitet * spænding    =>

Når kapaciteten mindskes og ladningen er konstant, så må spændingen jo stige.


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. februar 2014 af hesch (Slettet)

En ladning er et overskud eller underskud af elektroner.

Du kan ikke ændre denne ladning ved f.eks. at lave elektroner om til positroner.

Laning ændres ved at elektroner strømmer væk, eller strømmer til. Men hvilken vej skulle de strømme ?
 


Skriv et svar til: Elektroskop opgave..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.