Matematik

Omvendt funktion

02. februar 2014 af Birgitpigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. 

Har sidder her med en opgave, omkring omvendte funktioner som jeg overhovedet ikke kan se nogen mening i. Den ser således ud. 

Funktionen f er givet ved

f(x)=2kvartroden afx+1-3. 

Angiv Dm(f) og Vm(f), og gør rede for, at f har en omvendt funktion. 

Bestem en forskrift for f-1 og angiv Dm(f-1) og Vm(f-1). 

Hvordan skal denne lige gribes an? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det formodes, at funktionen er

f(x) = 2·√(x+1) - 3 .

Isoler x af udtrykket y = 2·√(x+1) - 3 ; den omvendte funktion til f(x) er x udtrykt som funktion af y.


Svar #2
02. februar 2014 af Birgitpigen (Slettet)

Dette er jeg klar over, men har lært det uden kvardartroden, så hvordan opløser jeg denne? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så finder man

2·√(x+1) = y + 3 , eller

4·(x+1) = (y+3)2 .

Prøv nu at isolere x .


Svar #4
02. februar 2014 af Birgitpigen (Slettet)

I den anden udgave, hvor kommer de 4 fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Venstresiden fra linie 1 kvadreres.


Svar #6
02. februar 2014 af Birgitpigen (Slettet)

Men både den første og den anden måde er lige rigtig? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg forstår ikke hvad du mener her. Hvilke måder hentyder du til?


Svar #8
02. februar 2014 af Birgitpigen (Slettet)

I svar to skriver du eller imellem de to udregninger. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Linie 2 fremkommer af linie 1 ved at kvadrere hver side i ligningen. Det er et skridt på vejen mod at kunne isolere x udtrykt ved y .


Svar #10
02. februar 2014 af Birgitpigen (Slettet)

Okay, så tror jeg at jeg er ved at være med :-) 


Skriv et svar til: Omvendt funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.