Matematik

Integration af brøk

04. februar 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg skal have regnet følgende integralet ud vha. håndkraft: 300∫(v/(-g -kv2)) dv.

Er der nogen,der kan hjælpe?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2014 af Therk

Udnyt, at 300∫ f(x) dx = 030∫ -f(x) dx. Brug substitution til at udregne v/(g+kv2).


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. februar 2014 af mathon

         sæt i -f(x)
                              u = g + kv2   og dermed   (1/(2k)du = vdv
          så du har:

                              ∫ v/(g+kv2) dv  =  ∫1/(g+kv2)vdv  =  (1/(2k)) • ∫(1/u) du …


Svar #3
04. februar 2014 af Haxxeren

#2

Perfekt, jeg kom igennem det.

MEN, en ting jeg ikke forstod var følgende:

Jeg kender både v, g og k. De er af forskellige talstørrelser, men når jeg indsætter tallene - inden jeg begynder at integrere og integrerer først, når de er sat ind, så får jeg ikke det rigtige resultatet. Hvorfor?

F.eks., når v = 30, g = 9,82 og k = 0,006, så giver det bestemte integralet: 300∫(30/(-9,82 -0,006 · (30)2)) dv, hvilket giver det forkerte resultat i forhold til, hvis jeg integrerede først mht. v og satte  værdierne ind bagefter. Hvad er forskellen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

v er integrationsvariablen; den kan ikke pludselig sættes til en bestemt værdi. Når det bestemte integral ovenfor beregnes, indgår kun g og k i resultatet.


Svar #5
04. februar 2014 af Haxxeren

#4

Det er altså tilladt at indsætte værdierne for g og k, men ikke for v?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvis v er en variabel, der integreres over, kan man ikke sætte den til at være en konstant. I integralet ovenfor, er g og k konstanter.


Svar #7
04. februar 2014 af Haxxeren

#6

Det vil jeg huske.

Kan du se, hvordan jeg kan isolere vukendt i:

e-h = ((-g + k · v2ukendt)/(-g))1/(2k)


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Opløft hver side i eksponenten 2k, gang med (-g) på hver side, læg g til på hver side, divider med k på hver side, og uddrag til sidst kvadratroden på hver side.


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. februar 2014 af Therk

Som Andersen11 pointerer, er v integrationsvariablen. Den tager altså forskellige værdier (alle værdier mellem 0 og 30). Hvis du indsætter v = 30 har du en helt anden funktion.

I toppen kan du se en ret linje som integreret giver det blå rektangel, mens den røde kurve giver det røde areal.


Svar #10
04. februar 2014 af Haxxeren

#8 og #9

Løst, tak.


Skriv et svar til: Integration af brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.