Matematik

Skæringspunkterne mellem f(x) og g(x)

12. februar 2014 af Niko83 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har en opgave som er lidt forvirrende:
Jeg har en funktion som f(x)=√(10-2x) og g(x)=-x.
Jeg bestemmer skærings punkterne ved at sætte f(x)=g(x): Jeg får at x=-1 og x=-√11

Når jeg tegner graferne på Maple, får jeg at vide, at der er kun en skærings punkt som er minde end -4.
Kan nogen forklare hvorfor?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2014 af mathon

                             f(x) = √(10 - 2x)
   for radikanden
   gælder:
                                                 10 - 2x ≥ 0

                                                 -5 + x ≤ 0 

                                                 x ≤ 5

                 solve(√(10-2x)=-x,x) | x ≤ 5

                 displayet viser    x = -(√(11)+1) ≈ -4,32


Svar #2
12. februar 2014 af Niko83 (Slettet)

Jeg kan ikke se hvor de to grafer skærer hinanden. Jeg ved, at grafen f skærer x-aksen i punktet 5.
Jeg ved, at grafen g skærer x-aksen i punktet 0.
Men hvor i verden skærer de to grafer hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2014 af 012343210

løser den i hånden:

f(x)=g(x)

√(10-2x)=-x

Da kvadratroden kun kan være posetiv og man kun kan tage kvadratorden af et posetivt tal kan vi se at definationsmængden er givet som x<0

√(10-2x)=-x

10-2x=x^2

x^2+2x-10=0

Svar= (-b +/- (b^2 - 4ac)^0,5)/2a

Svar1= (-2 - (2^2-4*1*(-10))^0,5 / 2*1 = -4,32 <- som også angivet i #1

Svar2= (-2 + (2^2-4*1*(-10))^0,5 / 2*1 = 2,31 <- som ligger uden for definationsmængden.

Derved er svaret som givet i "svar1". Y kordinaten finder du jo net ved g(x)=-x dvs. de skærer hinanden i (-4,32 , 4,32)


Svar #4
12. februar 2014 af Niko83 (Slettet)

Ved at bruge fsolve viser  at give en rigtigt løsning med hensyn til x.

Stadigvæk har jeg svært med at forstå, hvorfor giver f(x)=g(x) en forkert løsning?


Svar #5
12. februar 2014 af Niko83 (Slettet)

Det er en flot regnestykke. Takkkkkkk


Svar #6
12. februar 2014 af Niko83 (Slettet)

En ting som gør mig mistanksom er Maple. Jeg ved ikke hvorfor misforstår Maple f(x)=g(x)


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Prøv at forklare præcist hvad du gør i Maple, så vi ikke skal forsøge at fortolke, hvad du tror at Maple gør.


Skriv et svar til: Skæringspunkterne mellem f(x) og g(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.