Matematik

Kvantorer spørgsmål

13. februar 2014 af BJensen1 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg har lidt svært ved at forstå opgave 2, i det givne sæt og i opgave 3, er jeg ikke klar over hvordan man omskriver selve prædikatet, når der er brugt implikationspil. Håber at nogle kan forklare mig dette, på forhånd tak :)

Vedhæftet fil: hjemmeopg1.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at læse hvert udsagn.

2 (a) ∀x∈R ∃y∈R : (x > 0 ⇒ x = y2 )

Til ethvert reelt tal x findes der et reelt tal y således, at hvis x > 0, er x = y2 . Afgør, om dette er et sandt eller et falsk udsagn. Det er sandt, fordi vi for hvert positivt reelt tal x kan vælge y = √x .

I Opg 3 betragtes negationerne til udsagnene i Opg 2. Benyt de logiske regler for negation af udsagn.


Svar #2
13. februar 2014 af BJensen1 (Slettet)

I opg. 2 b, er b så også sand? Det er det jeg kommer frem til nemlig

I opg 3 kan det så passe at svaret bliver

a)∃x∈R ∀y∈R : (x > 0 Λ x ≠ y2 )

b) ∃y∈R ∀x∈R : (x > 0 Λ x ≠ y2 )

c) ∀y∈R∃x∈R : (Ved ikke med prædikatet)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Opg 2 (b) er falsk . Vælger du y = 0, kan du ikke finde noget positivt x, sådan at x = y2 .


Svar #4
13. februar 2014 af BJensen1 (Slettet)

så kan det passe at c er sand, da vi kan finde et y, der opfylder at 02 og 12, hvilket kan vælges ved y = 1 og y = 0??


Svar #5
13. februar 2014 af BJensen1 (Slettet)

Og er det jeg har fundet i opg. 3 rigtigt

a)∃x∈R ∀y∈R : (x > 0 Λ x ≠ y2 )

b) ∃y∈R ∀x∈R : (x > 0 Λ x ≠ y2 )


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Opg 2 (c) er også falsk. Dets negation er

3 (f)   ∀y∈R∃x∈R : ((x = 0 ∨ x = 1) ∧ x ≠ y2)

hvilket er sandt.


Svar #7
13. februar 2014 af BJensen1 (Slettet)

er ikke 100 % på jeg forstår hvorfor det er falsk, skal man tolke (x = 0 ∨ x = 1) på en bestemt måde?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Udsagnet i 2 (c) er

∃y∈R∀x∈R : ((x = 0 ∨ x = 1) ⇒ x = y2)

Hvis det var sandt, skulle der kunne findes et y, sådan at x = y2 var sandt for både x = 0 og x = 1.


Svar #9
13. februar 2014 af BJensen1 (Slettet)

ok på den måde, tolkede det helt anderledes. Er der nogle bestemte regneregler man kan bruge for at bestemme selve prædikatet, som står inde i parantesen, er nemlig kun kommet frem til mine svar fordi jeg så på et lignende eksempel


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man benytter de logiske definitioner og resultater:

[ p ⇒ q ]   ⇔   [ ¬p ∨ q ]

¬(p ∨ q)   ⇔   ( (¬p) ∧ (¬q) )

¬(p ∧ q)   ⇔   ( (¬p) ∨ (¬q) )


Svar #11
14. februar 2014 af BJensen1 (Slettet)

Så i opgave 3 bliver det

a)∃x∈R ∀y∈R : (x > 0 Λ x ≠ y2 ) som er falsk

b) ∃y∈R ∀x∈R : (x > 0 Λ x ≠ y2 ) som er sand

fordi vi har sat negationstegn foran de udtryk vi fik givet i opg. 2, bliver sandhedsværdien det modsatte.


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er vist meningen, at du skal se på de negerede udsagn i Opg 3 og vurdere deres sandhedsværdi ved at se på udsagnene alene. Bagefter sammenlignes så med sandhedsværdierne fra Opg 2.


Svar #13
14. februar 2014 af BJensen1 (Slettet)

Men passer det at

a)∃x∈R ∀y∈R : (x > 0 Λ x ≠ y2 ) 

b) ∃y∈R ∀x∈R : (x > 0 Λ x ≠ y2 )  

i opg 2. Det er hvad jeg fik nemlig


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, det er jo de negerede udsagn. Det skal være y2 .


Svar #15
14. februar 2014 af BJensen1 (Slettet)

ok, mange tak for hjælpen :)


Svar #16
17. februar 2014 af BJensen1 (Slettet)

Har lige et spørgsmål mere, du skriver i opg 2c at udsagnet er falsk, da der ikke findes et y der opfylder x=y^2 for x=0 og X=1, men tegnet betyder jo 'eller' og ikke 'og'..

Brugbart svar (0)

Svar #17
17. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Udsagnet 2 c) er

2 (c)  ∃y∈R∀x∈R : ((x = 0 ∨ x = 1) ⇒ x = y2) , dvs

          ∃y∈R∀x∈R : ((x ≠ 0 ∧ x ≠ 1) ∨ x = y2)

Der skal findes et y så at x = y2 både for x = 0 og for x = 1., hvilket ikke er tilfældet. Bemærk kvantoren ∀x∈R for x.


Svar #18
17. februar 2014 af BJensen1 (Slettet)

så du omskriver prædikatet og ud fra det afgør du at udsagnet er falsk idet der ikke findes et y der opfylder x = y2 for både x = 0 og for x = 1


Brugbart svar (0)

Svar #19
17. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Nej, jeg omskriver det sådan set ikke. Udsagnet (x = 0 ∨ x = 1) er sandt for x = 0 og for x = 1. For ethvert x, for hvilket (x = 0 ∨ x = 1) , skal der gælde, at x = y2 for det samme y.


Svar #20
17. februar 2014 af BJensen1 (Slettet)

Hvad mener du så i svar 17, hvor du skriver 

  ∃y∈R∀x∈R : ((x = 0 ∨ x = 1) ⇒ x = y2) , dvs. ∃y∈R∀x∈R : ((x ≠ 0 ∧ x ≠ 1) ∨ x = y2)


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.