Fysik

Eksamens opgave!

16. februar 2014 af Larspeter1 (Slettet) - Niveau: B-niveau
Jeg skal finde på et forsøg i Fysik B.
Min eksamensopgaver lyder som følger:
Energi i virksomheden!

Er der nogen der har en idé til et forøg eller bare nogle råd, så ville det være en stor hjælp!

På forhånd tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2014 af hesch (Slettet)

Større virksomheder, med stort elforbrug i transformatorer, motorer og andre induktive belastninger, skaber en fasedrejning, φ, på forsyningsnettet mellem strøm og spænding.

Virksomheden får hermed et energiforbrug af:

Aktiv effekt, P = U * I * cos φ

Reaktiv effekt, Q = U * I * sin φ    (indeholder ingen energi)

Den tilsyneladende effekt, S = √( P2 + Q2 )  = U * I         (Pythagoras).

Heraf følger, at I = S / U

Det ses, at S er større end P og Q, og at strømmen dermed er større og skaber større strømvarmetab i forsyningsnettet end nødvendigt. Elværkerne må betale dette unødige strømvarmetab.

Derfor giver elværkerne rabat på elforbruget, hvis virksomheden kompenserer/eliminerer den reaktive effekt, fordi dette mindsker strømvarmetab.

Dette kan gøres ved at virksomheden parallelt belaster nettet med en (stor) kondensator, der producerer reaktiv effekt (sin φ er negativ.)

Simulèr virksomhedens forbrug ved en belastning med en spole+modstand. Belast så yderligere med en kondensator og vis at at den samlede belastningsstrøm falder, og dermed strømvarmetab. Beregn den optimale kondensatorstørrelse og eftervis virkningen heraf.

Remedier:  Spole, modstand, diverse kondensatorer, amperemeter, oscilloscop (til visning af ændret fasedrejning).

Til beregninger skal du lige sætte dig ind i regning med komplekse tal, men tag det som en udfordring.


Svar #2
17. februar 2014 af Larspeter1 (Slettet)

Mange tak for hjælpen!!


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. februar 2014 af hesch (Slettet)

#2:  Bare spørg, hvis du skal have hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. februar 2014 af PeterValberg

Til beregninger skal du lige sætte dig ind i regning med komplekse tal, men tag det som en udfordring.

Det kan sagtens regnes uden at anvende komplekse tal (men det gør det da noget nemmere).

se eventuelt [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. februar 2014 af hesch (Slettet)

#4:  Ja, eller som du udtrykker det i linket:  Komplekse tal kan være en uvurderlig hjælp. Og heri er jeg helt enig.

I nærværende opgave er det forholdsvis enkelt at vektorregne. Jeg har dog set, at i HTX skal man af og til benytte Kirchhoffs love, altså opstille måske 2 ligninger med 2 ubekendte, og forkommer der selvinduktioner, kapaciteter i kredsløbet, vil jeg meget nødigt undvære de komplekse tal. Endvidere kan komplekse tal anvendes i andre sammenhænge: Rotation/flytning/forstørrelse ( i kombination) af f.eks. en trekant, sammensatte kræfter.

Og så er regneregler for komplekse tal heller ikke sværere, eller lommeregneren klarer det.


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. februar 2014 af PeterValberg

#5 Jeps, helt enig, - jeg foretrækker også personligt at bruge komplekse tal til
     beregninger på elektriske kredsløb tilsluttet en AC spænding :-)

Til spørgeren (#0) vil jeg da lige nævne, at WordMat (gratis plugin til MS Word) faktisk
kan regne med komplekse tal uden problemer.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Eksamens opgave!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.